Uken som var - uke 18

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet sett fra Brussel

Denne uken har vi erfart at Norge er medskyldig i forsvinningen av et forhistorisk «Atlantisland». Du kan også lese om den siste utviklingen innen franskmenns amorøse eleganse og at bananspising har fått ny symboleffekt.

Spanske barn kan vente seg mer av både hus- og klesvask med nytt lovforslag. Illustrasjon: Morguefile.

En forhistorisk norsk landmasse ved navn Storegga, får skylden for å ha skylt over Storbritannias «Atlantis» for 8000 år siden. I engelske The Daily Mail kan man lese om hvordan Doggerland, Storbritannias tidligere tilknytning til det europeiske kontinentet, gikk fra å være en livlig bosetning med både mammuter, løver og mennesker til å bli en havbunn med urgamle skatter. Landmassen Storegga løsnet fra kysten av Trøndelag og forårsaket en tsunami på 5 meters høyde som slukte Doggerland. Selv om sannsynligheten for at noe lignende skjer igjen er nærmest lik null, tar britiske forskere forbehold. De noterer seg «Atlantisrisikoen» ved å bo på de britiske øyer.

Forrige uke gikk bananspising som en farsott over hele verden etter at den brasilianske fotballspilleren Dani Alves gikk foran som et godt eksempel. Men han spiste ikke bananen uten grunn. I det Alves skulle ta et hjørnespark for Barcelona under kampen mot Villarreal fikk han en banan kastet mot seg. Som den kloke fotballspilleren han er, kunne han ikke motstå påfyll av litt raske karbohydrater og tok et par tygg. I etterkant har flere fotballspillere, deriblant en tv-vert også, stått sammen med Alves i kampen mot rasisme og annonsert at vi alle er apekatter og glade bananspisere.

Spising er tydeligvis mer enn påfyll av energi. Den verdenskjente kokken Paco Roncero har nemlig etablert det nye konseptet «spiseri» på Ibiza. Når har du muligheten til å føle en matopplevelse. Hvordan? Gjestene omringes av prosjekterte bord, svingende temperaturer og luftfuktighet, tilpasset lukt og musikk til 20-retters menyen de fortærer. Restauranten markedsfører matopplevelsen som en reise med innslag av humor, nytelse, frykt, refleksjon og nostalgi. For å kjenne nærmere på denne matopplevelsen må du ut med den nette sum av 12 000 norske kroner.

Eksklusive restaurantbesøk på Ibiza kan bli oppnåelig når spanske husstander ikke lenger trenger å bruke penger på hushjelp. Et nytt lovforslag sier at «barn under 18 år skal ta medansvar for arbeid i hjemmet og utføre husarbeid uavhengig av alder og kjønn».  Barnas ansvar stopper ikke med klesvask og støvsuging. Loven sier også at «barn skal vise respekt for deres foreldre og lærere, samt ha en positiv holdning til læring». Loven sier ingenting om straff for barn som ikke oppfyller kravene. Men med god arbeidsmoral innprentet svart på hvitt, blir nok også fremtidens spanjoler veloppdragne.

Franskmenn er også veloppdragne, sett i lys av oppmerksomheten rundt en noe ukonvensjonell kjærlighetshistorie i «Le Monde» forrige uke. Elskovsnovellen er fremstilt som en eksentrisk tegneserie, hvor et kjærestepar svinger seg i trapeser, hopper nakne fra obelisker ned i svømmebasseng og svinger med sverd. Forfatterne påpeker at tegningene hverken illustrerer pornografi eller erotikk, men er en ny kunstform i vår virtuelle verden. Leserskaren til «Le Monde» betegnes som politisk og intellektuell, og lesernes tilbakemeldinger lot ikke vente på seg. Kommentarer som «dialogen mangler finesse», «bare billig snobberi» og «dårlig tegnet» forhindrer ikke at historien var den nest mest leste på «Le Monde» forrige uke.

Til toppen