Historisk arkiv

Uken som var - uke 25

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Europaportalen

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet, sett fra Brussel

Årets lyseste uke ligger bak oss. Den ga oss en ny konge i Spania, en grevling som tok hevn for skandaløst dårlig nittitallsmusikk, og finske myndigheter som går nye veier for å få fart på sin digitale agenda.

Årets lyseste uke ligger bak oss. Den ga oss en ny konge i Spania, en grevling som tok hevn for skandaløst dårlig nittitallsmusikk, og finske myndigheter som går nye veier for å få fart på sin digitale agenda. 

Vi begynner likevel på den iberiske halvøya. Kong Felipe den sjette av Spania. Nå er det offisielt. I den anledning kan det være interessant å lese seg opp på noen merkverdigheter knyttet til det spanske kongehuset. Det innbefatter både en gammel jakthistorie og en verbal feide med Hugo Chavez.

I Finland tar skattemyndighetene grep for å få flere av landets bedrifter til å gjennomføre de skattemessige innberetningene elektronisk. Finland ligger tradisjonelt nokså langt fremme på digitalisering, og det kan hende at noe av forklaringen ligger nettopp her. Myndighetene har nemlig lagt seg i selen og skrevet et dikt som skal få flere over til de elektroniske løsningene. Kvaliteten på lyrikken lar vi andre vurdere.

En grevling i Sverige derimot, har trolig gjort seg opp en mening om kvaliteten på den svenske popgruppa E-type. Grevlingen synes de har levert såpass dårlig gjennom en årrekke at frontfigur Martin Eriksson fortjente å bli bitt i hånden. Det hele oppsto da Erikssons hund havnet i klammeri med en grevling. Eriksson forsøkte å skille de to, men ble selv offer for grevlingens vrede.

I Frankrike ble det siste uke gjennomført en halsoperasjon utenom det vanlige, men så var da pasienten heller ikke helt ordinær. Sangeren Alama Kante måtte fjerne skjoldbruskkjertelen, men som sanger var hun fullstendig avhengig av at ikke noe gikk galt med hennes evne til å synge. Løsningen ble dermed en hypnose som gjorde at Kante kunne være ved bevissthet under inngrepet og dermed synge seg gjennom det hele.

Et kakestykke kan definitivt skjæres på mer enn en måte. Men hvilken er den beste? En hundre år gammel metode får nå ny vind i seilene. Det hele går ut på å skjære parallelle linjer i kaken, i stedet for å skjære ut stykker. Dette skal borge for at kaken holder seg frisk lengre, ifølge forskerne.

Fotball-VM går sin gang. Når Nederland nå gjør seg klar til neste kamp ser det ut til at de kommer til å stille med elleve mann der ingen av dem har et etternavn som begynner på «van». Superstjernen van Persie er nemlig ute med karantene. Sist Nederland opplevde noe tilsvarende i en VM-kamp var i USA i 1994. Det endte med tap mot Belgia – som hadde Franky van der Elst i sin startoppstilling.

Og Apropos Belgia. Her herjer VM-feberen. I Gent valgte et par å gi sin nyfødte baby navnet Titus Marouane Dries. Den lille gutten ble født under Belgias kamp mot Algerie der Marouane Fellaini og Dries Mertens scoret belgiernes mål. Da var navnevalget opplagt.

Også politiet lar seg smitte av entusiasmen for Belgias røde djevler. Å patruljere i gatene kan gjøres på så mange måter – også denne.