Uken som var – uke 10

Denne uken har vi oppdaget at en by i Sverige skal flyttes 3 kilometer, restaurantkunder i London betaler for å bli kjeftet på og en hai kan være på vei i full fart til Europa.

Illustrasjonsfoto: Morguefile

Den som har vannskrekk som følge av filmklassikeren Haisommer bør ikke klikke på denne lenken til en artikkel i tabloidavisen Daily Mail. Der står det nemlig om en hvithai som er på vei til å krysse Atlanterhavet, muligens på vei til Europa. Dersom det skjer er det første gang forskere registrerer at en hvithai krysser Atlanteren.

I svenske Kiruna har befolkningen annet enn hai å bekymre seg for, der holder nemlig hele byen på å bli oppslukt av en gruve. Arkitekter har nå fått en oppgave litt utenom det vanlige: de skal flytte hele byen 3 kilometer østover. Over de neste 20 årene skal 20 000 mennesker flyttes vekk fra det gamle sentrum av byen. Det samme skal også byens kirke, som skal demonteres og flyttes bit for bit.

Andre gir seg i kast med andre typer byggeprosjekter, som engelskmannen som kjøpte et offentlig toalett og bygde det om til en ferieleilighet til seg selv og kona.

Vi holder oss i England: Dersom du ler av måten John Cleese behandler sine kunder i Hotell i særklasse er restauranten Wong Kei i London et sted du bør oppsøke. Restauranten har nemlig blitt berømt – eller beryktet – for å behandle sine kunder frekt og uhøflig. Ifølge BBC har restauranten mange tilhengere som setter pris på den utradisjonelle kundebehandlingen, men til fansens misnøye blir det nå vanskeligere å få en skyllebøtte servert med suppen. Innehaveren ønsker nemlig å legge om stilen og satse på bedre service.

For den som velger å lage maten sin selv har forskere ved Aston University i Birmingham en gladmelding å komme med: Det er ikke så farlig å miste mat på gulvet som du kanskje tror. Pasta kan ligge på gulvet i fem sekunder før det er fare for at den plukker opp bakterier, og merkelig nok er det teppebelagte gulv som overfører færrest bakterier til maten du mister.

God appetitt og god uke!

Til toppen