Uken som var – uke 27

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet sett fra Brussel

Denne uka har vi hørt om verdensmesterskapet i konebæring, fremtidens selvdrevne biler og om nederlenderen som har laget en kongelig tronstol av 200 køller.

Foto: Eukonkanto.fi

For å begynne med det siste først. Fredag forrige uke kunne BBC fortelle at en nederlandsk kunstner ved navn Paul Berg har laget en kongelig tronstol inspirert av den berømte tronstolen i jern fra TV-serien «Game of Thrones». Tronstolen har riktignok en spenstig vri: den er laget av 200 irske Hurley-køller. «Hurling» er en irsk lagsport med tradisjoner så langt som 3000 år tilbake i tid. Nard Slabbers er mannen bak ideen om å lage noe av de gamle køllene som lå slengt i folks garasjer og boder. Etter fire dager var tronstolen ferdig og resultatet har vist seg å bli en «hit» på internett.

I Helsinki har et finsk par vunnet det nittende verdensmesterskapet i konebæring – en konkurranse der menn konkurrerer om å komme først i mål mens de bærer en kvinne på ryggen. Ville Parviainen og Janette Oksman kom først gjennom den 253,5 meter lange løypa på 63,75 sekunder, mindre enn et sekund foran det britiske paret på andreplass. 36 par fra et dusin land inkludert Australia, Japan og USA deltok i konkurransen. Ifølge reglene må kvinnen være over 17 år og veie minst 49 kilo.

I Tyskland har Daimler, moderselskapet til Mercedes-Benz, lansert en demonstrasjonsvideo av deres «Mercedes-Benz Future Truck 2025» som viser en selvdreven lastebil (uten fører) i høy fart på Tysklands motorveier. Ved å bruke et system som firmaet kaller «The Highway Pilot» er den menneskelige føreren i stand til å overføre kontrollen over lastebilen til kjøretøyets innebygde system og sitte på som passasjer. Ifølge styremedlem Dr. Wolfgang Bernhard er «Future Truck 2025 deres svar på de store utfordringene og mulighetene knyttet til godstransport i fremtiden».

I Norden har vi nå fått det en BBC-journalist kaller «det nordiske svaret på Forrest Gump». Frasen sikter til den svenske filmen «Hundreåringen som klatret ut av et vindu og forsvant» som ble lansert i Storbritannia sist fredag. Historien og boka som er skrevet av Jonas Jonasson er oversatt til 38 språk og solgt i seks millioner eksemplarer siden den ble utgitt i 2009. Historien handler om Allan Karlsson som ender opp på et pleiehjem i en alder av 100 år. Men han kjeder seg og en dag klatrer han derfor ut av vinduet og legger ut på eventyr.

I London fikk den nye sjefen for Heathrow flyplass en tøff første dag på jobben da det i forrige uke oppstod fullstendig kaos. Årsaken var at bagasjesystemet på Terminal 5 brøt sammen, noe som førte til at store mengder bagasje hopet seg opp. Flyplassen er verdens tredje travleste flyplass med 191 200 passasjerer hver dag. Bagasjeproblemet brakte fram minner fra skandaleåpningen av Terminal 5 i 2008 da hundrevis av flyavganger ble kansellert og tusenvis av kofferter ble borte.

Til toppen