Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Viktig samarbeid med India

– Både handel og investeringer mellom Norge og India har potensial til å øke. Det er bra for næringslivet i begge land, sier næringsminister Monica Mæland.

Indias president Pranab Mukherjee er på statsbesøk i Norge. Det er det første statsbesøket fra India til Norge noensinne. Næringsministeren deltok på åpningen av konferansen om norsk-indisk samarbeid innen næringsliv, forskning og høyere utdanning. Presidenten har også med seg en stor indisk næringslivsdelegasjon til Norge.

– På de siste ti årene har handelen med India blitt tredoblet. Norske investeringer i India er åtte ganger så stor. Det er bra at et viktig statsbesøk som dette fokuserer på næringslivssamarbeid og mer økonomisk samarbeid, sier næringsminister Monica Mæland.

Kong Harald og Indias president Pranab Mukherjee ble møtt av NHO-president Tore Ulstein, leder av den indiske næringslivsdelegasjonen Ajay Bakshi, næringsminister Monica Mæland og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen da de kom til Næringslivets hus. (NFD)

I dag deltok hun sammen med kong Harald, president Mukherjee, kunnskapsminister Røe Isaksen og ledere for kunnskaps- og utdanningsinstitusjoner på et arrangement i regi av NHO i Næringslivets hus. I sitt innlegg pekte hun på den nye indiske regjeringens intensjoner om å bedre investeringsklimaet ved å invitere selskaper fra hele verden til å etablere seg i landet.

­– Mitt mål er å øke handelen og investeringer med India. En frihandelsavtale med India er viktig for å få dette til. Norge har interesse av å få på plass en avtale, og ser frem til å fortsette forhandlingene. Jeg er innstilt på å reise til India på kort varsel dersom det er behov for det, sier Mæland.

Forhandlingene om en frihandelsavtale mellom EFTA og India har stått stille siden før det indiske parlamentsvalget.

Næringsministeren møtte også representanter fra den indiske næringslivsdelegasjonen.

– Indias størrelse og befolkningstall til tross, samhandel og øvrig økonomisk samarbeid mellom Norge og India er begrenset. I dag kom det over 250 deltagere, og det er et klart signal om en betydelig interesse og potensial for mer samarbeid, sier Mæland.

 

Fakta:

  • Samhandelen mellom Norge og India var i 2013 på 4,4 milliarder kroner.
  • Rundt 130 norske selskaper er aktive i det indiske markedet. Spesielt innenfor maritim sektor, offshore, vannkraft, IT/telekommunikasjon og energi/miljø er det muligheter for økt samarbeid.
Til toppen