Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Aasta Hansteen-feltet offisielt åpnet

Statssekretær Rikard Gaarder Knutsen deltok på den offisielle markeringen av produksjonsstart på gassfeltet Aasta Hansteen i Sandnessjøen i dag.

Feltet innebærer at det for første gang leveres gass til Europa fra nord for Polarsirkelen. Driften av feltet gir ny aktivitet og arbeidsplasser i Nord-Norge.

- Jeg er glad for å få delta på åpningen av Hansteen-feltet! Feltet er, som kvinnesaksforkjemperen og maleren Aasta Hansteen, en virkelig pionér. Det er første gang vi bygger ut på så dypt vann i Norge, det er første Spar-plattform på norsk sokkel og den er verdens største i sitt slag, sier statssekretær Rikard Gaarder Knutsen.

Fra åpningen av Aasta Hansteen i Sandnessjøen, med ordfører Bård Anders Langø  i Alstahaug kommune.
Fra åpningen av Aasta Hansteen i Sandnessjøen, med ordfører Bård Anders Langø i Alstahaug kommune. Statssekretær Rikard Gaarder Knutsen til venstre. Foto: OED

Hansteen-feltet, med Equinor som operatør, ligger i den nordlige delen av Norskehavet, om lag 300 kilometer vest for Bodø. Feltet ble påvist i 1997, og plan for utbygging og drift (PUD) ble godkjent i 2013. Produksjonen på gassfeltet startet i desember 2018.

Flere arbeidsplasser i Nord-Norge

Den daglige driften av gassfeltet skjer fra flere byer i Nord-Norge. I Harstad ligger Equinors driftsorganisasjon, mens helikoptertransporten av personell foregår fra Brønnøysund og forsyningsbasen er lokalisert til Sandnessjøen.

- Utbyggingsprosjektene til havs gir aktivitet på land - lokalt, regionalt og nasjonalt. De norske leveransene i utbyggingsfasen av Aasta Hansteen er mange. Når feltet nå er i produksjon, trengs varer og tjenester i mange år framover til drift og vedlikehold, der nærhet til feltet er en betydelig fordel. Det er gode nyheter for leverandører og næringsliv i Nordlandsregionen, fortsetter Knutsen.

Gass til Europa

Gass fra Aasta Hansteen transporteres i den 481 km lange Polarled-rørledningen til Nyhamna-terminalen på Nordmøre. Lettolje lastes på tankskip og fraktes til markedet. Med utbyggingen av Hansteen-feltet og Polarled-anleggene er en ny gassregion i den nordlige delen av Norskehavet åpnet opp.

- For første gang leveres det nå gass fra nord for Polarsirkelen i rør til Europa. Norsk gass er viktig i energiforsyningen til landene like sør for oss, samtidig som gass til erstatning for kull gjør at forbrukslandene i Europa kan redusere sine klimagassutslipp, sier statssekretæren.

Til toppen