Norges beste i matematikk

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner delte ut prisen til vinneren av Niels Henrik Abels matematikkonkurranse, også kalt Abelkonkurransen.

Sanner med vinner
Foto: Henrik Fjørtoft

Vinneren ble 14 år gamle Andreas Alberg fra Fagerborg skole i Oslo. Han er blant de aller yngste som har vunnet prisen som primært retter seg mot elever i videregående skole. Han har kommet til finalen tre år på rad, og ble årets utfordrer både i fjor og i forfjor før han endelig tok seg helt til topps i år.

Prisutdelingen fant sted på NTNU i Trondheim og statsråden hadde selvfølgelig tatt turen for å overreke prisen til vinneren.

Til Universitetsavisa sier Andreas, som fikk 38 av 40 mulige poeng, at han ser på matematikk som toppidrett og at han koser seg med faget.   

- Vi er et land som på mange måter er bygget på realfagskunnskap. Det er den kunnskapen som ligger bak vannkraften, produksjon av kunstgjødsel, aluminium, olje, gass og oppdrettslaks. Gode kunnskaper i realfag er helt avgjørende for at vi skal løse mange av de utfordringene som står foran oss. Klimakrisen øker behovet for ny teknologi. Kreftgåten vil løses ved hjelp av realfag. Selv om alle vet hvor viktig det er for oss, er det for få som velger fysikk, kjemi og matematikk. Vi trenger flere som dere. Da må vi bli bedre til å ta vare på de flinkeste. I skolen skal vi selvsagt hjelpe dem som trenger det, men vi må også bli flinkere til å ta vare på talentene, sa Sanner under overrekkelsen. 

Vi gratulerer Andreas med seieren og ønsker han lykke til i den internasjonale matematikkolympiaden!

Til toppen