Almenningstråkket på Gran kåret til årets trebyggeri 2014

Prisen for ”Årets trebyggeri 2014” ble delt ut på Byggedagene 18. mars. Vinneren ble handels- og forretningsbygget «Almenninsgtråkket» på Gran på Hadeland. Prosjektet er oppført av Gran almenning og består av et stort trebygg på 9500 m2 til bruk for handel og forretningsvirksomhet. Prosjektet kjennetegnes av en nøktern arkitektur der trebruken er enkel og synlig samtidig som den er nyskapende.

- Jeg vil gratulere byggherren Gran almenning og alle andre involverte med prisen for årets trebyggeri 2014, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug. - Prosjektet viser at tre er fullt ut konkurransedyktig med andre materialer rent økonomisk. Estetisk og miljømessig har en rekke prosjekter de siste årene vist at trevirke kan ha store fortrinn. Det nå er opp til næringen selv å selge inn trevirkets fortrinn slik at trevirke og trebaserte produkter i økende grad blir tatt i bruk i nye bolig- og næringsbyggprosjekter, sier Listhaug.

Bakgrunnen for prisen ”Årets trebyggeri” er den økende interessen for tre som byggemateriale i alle typer bygg og konstruksjoner, og hensikten er å oppmuntre og inspirere til videre utvikling av tre som materiale i ulike byggeprosjekter – gjerne i kombinasjon med andre materialer. Treteknisk og TreFokus har tatt initiativ til prisen og gjennomfører dette i nært samarbeid med Byggeindustrien/bygg.no og Norske Arkitekters Landsforbund.

Årets trebyggeri 2014
Årets trebyggeri 2014. Utbygger Gran Almenning på hadels- og forretningsbygget "Almenninsgtråkket". Arkitekt: BAS Arkitekter Foto: TreFokus
Årets trebyggeri 2014.
Bygget er et plassbygd trebygg med bærekonstruksjon i limtre og sammensatte takstolpakker. Veggelementer er produsert i jigg på byggeplass og det har gått med ca 1.200 m3 trelast, herav ca 4.000 m2 utvendig kledning. Foto: TreFokus
Til toppen