Bekymringsfull situasjon i Bolivia – dialog og nyvalg nødvendig

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Situasjonen i Bolivia er bekymringsfull. De siste ukene skal minst 30 mennesker ha mistet livet i forbindelse med protestene i landet. Både FNs høykommissær for menneskerettigheter og Den interamerikanske menneskerettighetskommisjonen melder om mulig unødvendig eller uforholdsmessig bruk av makt fra politiets og hærens side.

- Dette er dypt urovekkende. Alle aktører må avstå fra voldsbruk og drapene må etterforskes, understreker utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Bolivias lovgivende forsamling valgte 20. november ny ledelse. Lovforslag om nyvalg ble lagt frem av politiske partier på begge sider av konflikten.

- Det er positivt at Bolivias lovgivende forsamling nå diskuterer konkrete forslag for veien mot et nytt valg. Dialog må til for å få en fredelig løsning på krisen. Det er viktig å sikre at et fritt og inkluderende nyvalg blir gjennomført innen 90 dager. Jeg håper FNs generalsekretærs personlige utsending til Bolivia gjennom sine samtaler med partene også kan bidra til å roe situasjonen i landet, sier utenriksminister Eriksen Søreide.

Utenriksdepartementet har endret reiserådet til Bolivia, og fraråder reiser til landet som ikke er strengt nødvendige.