Bolivia - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er ambassaden i Argentina

Det er økt risiko for sosial uro med voldelige protester og trafikkforstyrrelser, spesielt i og rundt Santa Cruz. Reisende oppfordres til å utvise aktsomhet og unngå store folkemengder. Hold deg oppdatert om situasjonen, undersøk forholdene langs veiene og på flyplassen, og følg lokale myndigheters råd. Se nærmere under punktet om sikkerhet.

Norske borgere kan per i dag reise visumfritt som turister og oppholde seg i Bolivia inntil 90 dager. Se punktet om helse for informasjon om koronaviruset og hvilke bestemmelser som gjelder for å reise til landet. Vi anbefaler alle reisende å ha gyldig reiseforsikring og registrere seg på reiseregistrering.no eller i Reiseklar-appen.

Covid-19.  Innreisebestemmelser knyttet til covid-19 kan endre seg på kort varsel. Det er ditt eget ansvar å ha gyldige dokumenter og være kjent med gjeldende innreisebestemmelser. Det er bolivianske myndigheter som har ansvar for innreisebestemmelser i Bolivia, og som kan svare på henvendelser om innreise. Se kontaktinformasjon for bolivianske myndigheter under.  

For å reise inn i Bolivia, er minst ett av følgende krav obligatorisk:  

  1. Ha gyldig vaksinesertifikat mot korona (være fullvaksinert 14 dager før innreise)
  2. Ha negativ koronatest (PCR) tatt innen 72 timer før innreise til Bolivia (ikke nødvendig for barn under fem år)
  3. Ha sertifisert antigentest tatt innen 48 timer før innreise

Innreisebestemmelser. Norske borgere kan per i dag reise visumfritt og oppholde seg i Bolivia som turister i 90 dager. Innreisebestemmelser kan endres på kort varsel. Det er ditt eget ansvar å ha gyldige dokumenter og være kjent med gjeldende innreisebestemmelser. Det er bolivianske myndigheter som har ansvar for innreisebestemmelser i Bolivia, og som kan svare på henvendelser om innreise. Se kontaktinformasjon for bolivianske myndigheter under.  

Pass. For innreise i Bolivia kreves norsk pass, det vil si vanlige biometriske pass med minimum seks måneders gyldighet. Nødpass aksepteres kun for reiser fra Bolivia til Norge. 

Tap av pass. Hvis du mister pass, nasjonalt ID-kort eller reisebevis, må du melde tapet til boliviansk politi og kontakte ambassaden i Buenos Aires. Søknad om nytt pass krever oppmøte på ambassaden, og prosessen kan ta to uker

Den største risikoen i Bolivia er knyttet til sosial uro, transportsikkerhet og kriminelle handlinger rettet mot turister. Det anbefales å orientere seg om detaljer rundt sikkerhet, og forhøre seg om hvilke områder som anses som mindre trygge.

Trafikk. Det er mange trafikkulykker i landet. Det anbefales å unngå å reise etter mørkets frembrudd. Veisperringer som politisk virkemiddel gjør at betydelige forsinkelser eller kansellerte bussavganger kan oppstå. Flytrafikken kan også påvirkes.

Sosial og politisk uro.
På grunn av en spent politisk situasjon er det økt risiko for sosial uro som kan medføre vold, vandalisme og trafikkforstyrrelser. Den senere tiden har uroligheter spesielt vært konsentrert i og rundt Santa Cruz. Reisende oppfordres til å utvise aktsomhet, unngå store folkemengder og demonstrasjoner, og unngå å forsøke å krysse veisperringer. Videre oppfordres reisende til å holde seg oppdatert om situasjonen lokalt, undersøk forholdene langs veiene og på flyplassen, og følg lokale myndigheters råd og anvisninger.

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i Bolivia oppfordres til å registrere seg på http://www.reiseregistrering.no/ eller i Reiseklar-appen.

Koronavirus (covid-19): Norske reisende bør holde seg oppdaterte om hvordan koronaviruset utvikler seg i landet. Følg med på lokale myndigheters råd, veiledning og anvisninger om hvordan man skal forholde seg til situasjonen.

Situasjonen er i stadig endring. Det kan derfor kommet nye tiltak og restriksjoner.

Informasjon fra bolivianske myndigheter er tilgjengelig (på spansk) på helsedepartementet i Bolivia sine nettsider.

Det er Folkehelseinstituttet som gir helsefaglige reiseråd i Norge og du finner mer informasjon og veiledning på Folkehelseinstituttets nettsider.

***

Sykdommer. Det forekommer malaria i Amazonas-området og denguefeber i lavlandet under 2500 moh. I Bolivia er det også høy forekomst av tuberkulose.

Det er stor forskjell på privat og offentlig helsetilbud, spesielt i forhold til tilgang på medisiner.

Reisende anbefales å konsultere en lege eller spesialist i reisemedisin i god tid før reisens start for å vurdere helserisiko og nødvendige vaksiner. Se Folkehelseinstituttets nettsider.

Kriminalitetsnivået i Bolivia er noe lavere enn i andre land i regionen, men langt høyere enn i Norge. Særlig på busser og andre former for transport er reisende utsatt for tyveri. Dette gjelder spesielt i urbane områder som La Paz, Santa Cruz og Cochabamba. I de fleste tilfellene dreier det seg om veskenapping og lignende, men det har også vært flere eksempler på væpnede ran, kidnappinger og utøvelse av vold mot turister.

Det anbefales å utvise særlig varsomhet i forbindelse med minibankuttak og taxiturer etter mørkets frembrudd. Det er også meldt om turister som har blitt utsatt for falskt sivilpoliti. Turister blir bedt om å vise legitimasjon og at de skal kontrolleres for falske sedler og narkotika, hvorpå de blir fratatt verdisaker.

Blir man utsatt for kriminelle handlinger, skal dette meldes til nærmeste politistasjon.

I Bolivia forekommer det ofte oversvømmelser og jordskred i regnsesongen (november til mars). Myndighetene erklærer i mange tilfeller unntakstilstand i de verst utsatte områdene. Reisende bør holde seg oppdatert på regionale værmeldinger og planlegge turen etter disse.

Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring ved reise til Bolivia.

Lokale lover. Reisende er underlagt lokale lover, og lovbrudd kan medføre fengselsstraff som må sones i lokale fengsler. Nordmenn som arresteres eller varetektsfengsles har rett til å kontakte ambassaden i Buenos Aires eller det honorære generalkonsulatet i La Paz. Ambassaden kan tilby en liste over advokater ved forespørsel.

Førerkort. For å kjøre i Bolivia kreves det internasjonalt førerkort. Dette skaffes før innreise, gjennom NAF, KNA eller MA.

Språk. Bolivia har hele 37 offisielle språk, inkludert spansk og 36 urbefolkningsspråk. Spansk, aymara og quechua er mest utbredt. Engelsk og andre språk beherskes i begrenset grad.

Se også: Informasjon fra bolivianske myndigheter.

Bolivias ambassade i Sverige
Embajada del Estado Plurinacional de Bolivia en Suecia
Stjärnvägen 2A, 7 etg., 181 32 Lidingö, Stockholm, Sverige
Tel.: +46 87 31 58 30
Fax: +46 87 67 63 11
E-post: estocolmo@embolivia.se 
Embajada del Estado Plurinacional de Bolivia ante el Reino de Suecia | (embolivia.se) 

Nettsiden til utenriksdepartementet i Bolivia:
Ministerio de Relaciones Exteriores

Nettsiden til immigrasjonsmyndighetene:
Dirección General de Migración - Estado Plurinacional de Bolivia

Norge er representert i Bolivia ved et honorært generalkonsulat i La Paz. Norges ambassade i Argentina er sideakkreditert til Bolivia (kontaktdetaljer under).

Nødnummer i Bolivia:

Politi: 110
Brann: 119
Ambulanse: 118
Turistpoliti i La Paz: (+591 – 2) 2225016

Om en nødsituasjon skulle oppstå, bes reisende ta kontakt med norske myndigheter: 

UDs døgnoperative senter
Tlf: +47 23 95 00 00
E-post: 247@mfa.no 

Kgl. norsk honorært generalkonsulat, La Paz (Real Consulado General Honorario de Noruega)

Honorær generalkonsul Christopher Ian Hornsby Córdova
La Florida, Arequipa Avenue No. 8221, Level 3, office 2
La Paz
Bolivia
Telf.: 715 20614 y 72020614.

Cónsul General Honorario: Christopher Ian Hornsby Córdova
E-post: chornsby@entelnet.bo, eyevara@entelnet.bo

Besøk til konsulatet etter avtale
Mandag, onsdag kl. 09:00 til 16:00, fredag kl. 09:00 til 12:00
Tirsdag og torsdag telefon: kl. 08:00 til 19:00

Norges ambassade i Argentina er sideakkreditert til Bolivia: 

Real Embajada de Noruega
Carlos Pellegrini 1427, 2do piso
C1011AAC Buenos Aires, Argentina
Tlf: +54 (0) 11 37 24 12 00

Mob: +54 911 24879472
E-post: emb.buenosaires@mfa.no 
Ambassadens hjemmeside 

Nettside om Norge i Bolivia

 

Bolivia. Illustrasjon: Torbjørn Vagstein