Historisk arkiv

Norske prioriteringer for Østersjørådet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Statsminister Jens Stoltenberg presenterte Norges prioriteringer for Østersjørådet på regjeringssjefsmøtet i Vilnius 1. - 2. juni. Dette var siste møte før Norge overtar formannskapet etter Litauen.

Norge vil legge til grunn prioriteringene som Østersjørådet har vedtatt for sin virksomhet, og som ble vedtatt i den såkalte Riga-erklæringen fra 2008. Områdene er miljø, energi, økonomisk utvikling, utdanning og kultur samt sivil sikkerhet. I tillegg vil vi ha tre særskilte norske prioriteringer: maritim politikk, bekjempelse av menneskehandel og fokus på effektivisering av organisasjonen.

Maritim politikk er viktig for regionen. Østersjøen er allerede i dag en betydelig internasjonal sjøverts ferdselsåre, og prognoser tilsier at fraktvolumet vil øke betydelig. Utfordringene er store både når det gjelder sikkerhet og miljø. Vi vil arbeide for økt bruk av alternativ og mindre forurensende energi til drift av skipene og trygg og sikker trafikkavvikling. En vesentlig del av denne trafikken er frakt av olje med de muligheter for ulykker og oljeutslipp som det medfører. Nærmere samarbeid om oljevernberedskap fremstår derfor som viktig.

Bekjempelse av menneskehandel utgjør en av de store utfordringene i regionen og inngår som et ledd i å redusere organisert kriminalitet på tvers av grensene. Slik handel går særlig ut over kvinner og barn. Østersjørådet har i flere år hatt stor aktivitet på dette området, og det norske formannskapet vil følge det opp.

Fokus på effektivisering av Østersjørådet har som mål å gjøre organisasjonen mer operativ, prosjekt-  og resultatorientert. Det ligger blant annet muligheter for prosjektsamarbeid mellom rådet og Den nordlige dimensjons partnerskap og EU’s strategi for østersjøregionen. Formannskapet vil søke å utnytte disse mulighetene.

Bilde: Statsminister Jens Stoltenberg og Litauens statsminister Andrius Kubilius

Norge overtar formannskapet etter Litauen 1. juli 2010. At Norge blir leder for Østersjørådet for ett år, følger av en avtalt rotasjonsordning. I formannskapsperioden blir Norges utenriksminister leder for Østersjørådet. En embetskomite, under norsk ledelse, vil stå for det løpende arbeidet med formannskapet og ha god støtte av Østersjørådets sekretariat i Stockholm.

Alle de fem nordiske og de tre baltiske land, Russland, Tyskland og Polen samt Europakommisjonen er medlemmer av Østersjørådet. I møtet i Vilnius deltok statsministrene fra de tre baltiske land, Island, Finland og Norge. De øvrige land var representert ved stedfortredere, mens Europakommisjonen var representert ved kommisjonspresident Barroso.

Bilde: Statsminister Jens Stoltenberg og Litauens statsminister Andrius Kubilius.