Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Svar på spørsmål om demonstranter i Catalonia

Utenriksminister Ine Eriksen Søreides svar på et spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) om demonstranter i Catalonia.

Skriftlig spørsmål nr. 321 (2019-2020).
Datert 19.11.2019

Fra representanten Bjørnar Moxnes (R) til utenriksministeren:
Hva tenker den norske regjeringen om spanske myndigheters maktbruk mot fredelige demonstranter i Catalonia og det faktum at Spania hindrer folkevalgte fra Catalonia i å innta sine plasser i Europaparlamentet, og vil regjeringen ta opp disse demokrati- og menneskerettsspørsmålene med spanske myndigheter?

Utenriksministerens svar:
Dommen avsagt av spansk høyesterett mot flere katalanske politikere og sivilsamfunnsledere 14. oktober 2019, har vekket reaksjoner i deler av befolkningen i regionen Catalonia.

Under flere demonstrasjoner har det oppstått voldelige sammenstøt mellom demonstranter og politiet. Lokale helsemyndigheter har bekreftet at både politifolk, demonstranter og journalister har blitt skadet. Spania er en rettsstat og Norge har tillit til at eventuelle anmeldelser mot ansatte i politiet med påstander om overdreven maktbruk vil bli behandlet i tråd med spansk lovverk og rettsstatsprinsippene.

Spørsmålet om hvorvidt det er i tråd med EU-lovningen at representanter valgt inn til Europaparlamentet fra Spania må avlegge ed i Madrid før de kan få formell status som Europaparlamentsmedlemmer og dermed parlamentarisk immunitet, er for tiden til behandling i EU-domstolen.

Til toppen