En humanitær katastrofe

Statsminister Jonas Gahr Støre delte denne teksten i sine kontoer på sosiale medier, 12. november 2023.

Det er fem uker siden Hamas gjennomførte et fryktelig terrorangrep mot forsvarsløse kvinner, menn og barn i Israel. Brutaliteten utløste forståelig frykt og sinne i den israelske befolkningen. Ingen regjering kan la vær å handle for å beskytte egen befolkning. Vi har fordømt terrorhandlingene på det sterkeste og gjentatt Israels rett til selvforsvar.

Det er også fem uker siden de intense israelske angrepene mot Gaza-stripen startet, med uttalt mål om å knuse og fjerne Hamas. Med et stort flertall av land i verden har Norge fra starten sagt klart fra om at humanitærrettens regler og krav om å beskytte sivilbefolkningen. Det betyr at det må tas særlig hensyn og hindre at sivile og forsvarsløse blir rammet.

Vi fordømmer alle brudd på humanitærretten, også de vi ser som følge av den israelske krigføringen.
Vi fordømmer alle brudd på humanitærretten, også de vi ser som følge av den israelske krigføringen. Foto: Statsministerens kontor.

Vi fordømmer alle brudd på humanitærretten, også de vi ser som følge av den israelske krigføringen. Vi arbeider kontinuerlig for å bidra til at de omlag 270 norske, der halvparten er barn, får reise ut av Gaza. Mange uskyldige rammes av flyangrep og artilleriangrep. Det er opprørende å se de menneskelige konsekvensene, særlig de som rammer, skader og dreper barn. Vi har sagt klart i fra at krigføringen ikke er forholdsmessig.

Samtidig har vi fordømt blokaden av Gaza, et lite innestengt område md 2,3 millioner innbyggere, der flere hundre tusen er tvunget til å bryte opp fra hjemmene sine og flytte sørover. Knapt noe område inne i Gaza i dag er trygt for angrep og ødeleggelse. Normalt er mennesker på Gaza avhengige av tilførsel av mat, vann, medisiner og drivstoff. I fem uker har det nesten ikke vært leveranser utenfra. Det skaper nød og desperasjon.

De siste dagene har vi sett kamphandlinger nær sykehusene i Gaza. 20 av Gazas 36 sykehus rapporteres stengt som følge av krigen. Sykehus skal være et fristed fra krig og ikke pekes ut som krigsmål. Det er uakseptabelt at kamphandlingene setter sykehusene ut av spill. Det er ikke legitimt å angripe dem som ikke kan flykte. Barn som svever mellom liv og død i kuvøser bærer ikke våpen.

Krigen har gått alt for langt, og må stanse. Vi formidler våre budskap til alle parter i konflikten og samarbeider med land i og utenfor regionen for å få en slutt på krigføringen. Det vi hører fra Gaza denne helgen er at det er desperat behov for tilførsel av livsnødvendige varer som vann, mat, medisiner og ulltepper til hundre tusener som ikke har tak over hodet. Mangel på slik tilførsel kan lede til en humanitær katastrofe.

I kveld har jeg hatt en telefonsamtale med Egypts president Abdel Fattha El-Sisi. Det er nær kontakt norske og egyptiske myndigheter og representanter. Vi diskuterte utviklingen i krigføringen, kravet om et opphør i kamphandlingene så gisler kan slippe fri og nødhjelp kan komme inn og hva som kan være løsninger på sikt som kan bidra til en tostatsløsning.

Men viktigst nå: Vi er enige om at den akutte situasjonen er mangelen på vann, mat, medisiner og det som trengs for at en innestengt befolkning skal overleve. Dette er også budskapet fra ICRC, den internasjonale Røde Kors-komiteen. Mye mer hjelp må komme inn, med minst mulig forsinkelser, og helst gjennom flere åpninger enn den ene på grensen til Egypt.