Historisk arkiv

Endringer i barneloven; skal bidra til at barnet opprettholder kontakt med begge foreldre ved samlivsbrudd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Regjeringens endringer i barneloven skal legge til rette for et bedre foreldresamarbeid og at barna skal ha kontakt med begge foreldrene etter samlivsbrudd.

- Mange barn er berørt av foreldrenes samlivsbrudd. Godt samarbeid mellom foreldrene er viktig for hvordan barnet kommer igjennom samlivsbruddet. Det vil gi de beste forutsetninger for at barnet kan ha mye og god kontakt med begge sine foreldre, sier barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt.

Faktainformasjon om endringene i barneloven

Det er i dag ikke anledning til å dømme til fast delt bosted. Det er opp til foreldre å avtale bostedsløsning for barnet. Det åpnes nå opp for en snever adgang for domstolene til å idømme delt bosted mot en eller begge foreldres vilje. Det foreslås også en endring av ordlyden i bestemmelsen om barnets bosted, slik at ordlyden blir helt nøytral og sidestiller delt bosted med fast bosted hos en av foreldrene.

Definisjonen ”vanlig samvær” foreslås utvidet med én overnatting i uka ved at ettermiddagssamværet forlenges med overnatting. Sommerferiesamværet utvides fra to til tre uker. Dessuten vil både høst- og vinterferie omfattes i tillegg til jul og påske.

I dag er det en del foreldre som flytter uten å varsle den andre forelderen. En avgjørelse om flytting kan få stor betydning når foreldrene bor hver for seg, både for barnet og den andre av foreldrene. Det foreslås en varslingsplikt seks uker før flytting, både for den som har barnet fast boende, og den som har samvær med barnet. 

- Varslingsplikten vil gi foreldre tid og anledning til å vurdere og diskutere hva som vil være den beste omsorgsløsningen for barnet før flyttingen gjennomføres, sier barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt

Det oppstår av og til situasjoner hvor det er dyp uenighet mellom foreldrene om barnets behov for helsehjelp. For å unngå at den ene av foreldrene hindrer barnet i å få den helsehjelp det har behov for, foreslås det at det skal være tilstrekkelig at én av foreldrene samtykker til helsehjelp når helsepersonell mener at barnet kan ta skade av ikke å få helsehjelpen.

- I tilfeller der en forelder har begått overgrep mot barnet, så skal ikke denne forelderen kunne hindre at barnet undersøkes eller gis psykologhjelp, sier statsråd Huitfeldt