Første kvinnefilmfestival i Kabul

Golbadan er den eneste kvinnen i landsbyen som kjører motorsykkel. Hun har ofte med både tre og fire kvinnelige passasjerer. Kvinnene er pasienter fra nære, fjerne og noen ganger usikre områder. Taliban forsøkte å stoppe henne ved å plante en bombe utenfor huset hennes. Onsdag vant kortfilmen om Golbadans liv Afghanistans første filmkonkurranse om kvinners rettigheter.

Plakat fra kvinnefilmfestivalen

 

Stort oppmøte på festivalen

Gårdagens festival – sponset av blant annet den norske ambassaden – ble besøkt av over 500 kvinner og menn.

- Deltakelsen var over all forventning. Oppslutningen var så stor at vi gikk tom for stemmesedler, sier arrangør Zahra Mobtaker i Open Society Organization. 

Både juryen og publikum stemte på filmen om Golbadan. Som premie ble filmen kjøpt av afghanske TV1. 

Filmkonkurransen startet med lansering av en manuskonkurranse på menneskerettighetsdagen 10. desember i fjor. Filmskaperne var fri til å fremme forslag uansett innhold, men de måtte handle om kvinners rettigheter. 45 manus ble levert og en jury valgte ut fem som ble til kortfilmer. Hver av filmskaperne fikk en liten pengesum og to måneder til å lage filmene.
 
I går ble alle fem vist under filmfestivalen. Foruten filmen om Golbadan handlet de andre filmene om en kvinne som streiket på grunn av valgfusket under 2010-valget; en blind kvinne og hennes utfordringer; en afghansk jente som rømte fra en konferanse i USA på  grunn av sikkerhetstruslene i Afghanistan. Den siste filmen handlet om en kvinne som håper på å bli president en dag.

Det afghanske kulturdepartementet var opptatt av hvordan filmer og dokumentarer kan endre holdninger og samfunn.

- Filmskapere har et ansvar for å ta fatt i vanskelige problemer og eksponere dem for samfunnet. Dette er viktig for å skape engasjement og debatt om hvordan man kan og bør løse problemene, sier seniorrådgiver Popal fra det afghanske kulturdepartementet.

 

Til toppen