Historisk arkiv

FN-avtalen bør snarest tas i bruk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Fiskeridepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Fiskeridepartementet


NR. 70/95, 5. desember 1995

Fiskeriminister Jan Henry T. Olsen i FNs generalforsamling:

-FN-AVTALEN BØR SNAREST TAS I BRUK

- Det gleder meg at så mange land i går underskrev FN-avtalen om fiskeriforvaltning på det åpne hav. De er nå forpliktet moralsk og politisk til å sørge for en endelig ratifikasjon av avtalen i sine nasjonalforsamlinger. Den norske regjeringen tar sikte på å fremme avtalen for godkjennelse i Stortinget i begynnelsen av 1996. Det er mitt håp at ratifikasjonene fra de nødvendige 30 land snart kan være på plass slik at avtalen formelt kan tre i kraft, sa fiskeriminister Jan Henry T. Olsen da han tirsdag ettermiddag, norsk tid, talte i FNs generalforsamling i New York. Mandag underskrev Olsen FN-avtalen på vegne av den norske regjeringen.

Fiskeriministeren karakteriserte avtalen om fiskeriforvaltning på det åpne hav som en historisk milepæl i arbeidet for internasjonalt samarbeid om fiskeriforvaltning. Resultatet ble mulig fordi stater med kryssende interesser var villige til å inngå kompromisser for å få til fredelige løsninger på vanskelige spørsmål. Dette kan tjene som et forbilde på hvordan internasjonalt samarbeid bør fungere.

- Avtalen bærer i seg store muligheter for å sikre at fiskebestandene i verdenshavene kan reguleres og forvaltes på en bærekraftig måte. Utfordringen er å omsette dette til realiteter, og det krever at avtalen så raskt som mulig får bred og effektiv gyldighet. Men allerede nå, før alle formaliteter er på plass, må avtalens prinsipper anvendes i størst mulig grad, sa Jan Henry T. Olsen.

Han understreket at det fra dags dato må legges avgjørende vekt på å bruke avtalens bestemmelser om ressursfordeling og tekniske reguleringer. Hvis ikke kan avtalen bli undergravd før den får mulighet til å vise sin styrke. Alternativet til den avtalen som nå foreligger er fortsatt overfiske, noe som alle stater bare vil tape på.

Fiskeriministeren viste til at det i følge avtalen skal være samsvar mellom forvaltningen utenfor og innenfor de økonomiske sonene, og at forvaltningstiltakene på åpent hav ikke skal undergrave kyststatenes egne tiltak. Han understreket at en av de viktige pilarene i avtalen er bestemmelsen om at andre stater enn fartøyenes flaggstat kan drive kontroll og håndhevelse i internasjonalt farvann. Dette er en folkerettslig nyvinning, sa Olsen.

Jan Henry T. Olsen påpekte at avtalen anerkjenner og befester kyststatenes rettigheter og samtidig ivaretar fjernfiskestatenes legitime, etablerte interesser. I tillegg har den et klart utviklingsperspektiv som sikrer utviklingslandenes behov.

- Vi er forpliktet både overfor oss selv og overfor kommende generasjoner å se til at prosessen som nå er startet blir gjennomført, sa fiskeriminister Jan Henry T. Olsen i FNs generalforsamling.


Lagt inn 3 januar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen