Forbruket av havregryn har doblet seg

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Nordmenn vil ha mer havregryn og forbruket har doblet seg i løpet av de siste ti årene. I normale avlingsår er Norge selvforsynte med norsk mathavre av god kvalitet. De siste årene har flere gode norske havresorter kommet på markedet.

Havresorter som er tilpasset klimaendringer

Med de nye klimaendringene regner man med mer vind og regn, og det kan være en utfordringer for norsk havreproduksjonen. Derfor utvikler Graminor nye havresorter som er sterke mot skadegjørere og bedre tilpasset de nye vekstforholdene som er ventet i Norge.

Graminor utvikler nye havresorter som er sterke mot skadegjørere og bedre tilpasset de nye vekstforholdene som er ventet i Norge.
Graminor utvikler nye havresorter som er sterke mot skadegjørere og bedre tilpasset de nye vekstforholdene som er ventet i Norge. Foto: Landbruks- og matdepartementet

– Graminor gjør eit viktig arbeid med å utvikla morgondagens havresortar. Sjølv om klimaet i Noreg vert endra og gjev nye utfordringar, vil vi framleis ha norsk mathavre av god kvalitet. Det er noko som kommer både bonden og forbrukaren til gode, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

Vinger og Avetron er to nyutviklede havresorter. Vinger blir tidlig moden, har god kvalitet og er en robust og stabil sort som gjør det bra i økologisk sortsforsøk. Avetron er en tidligsort som gir høy avling. Å utvikle gode havresorter som er tilpasset klimaendringene er et langsiktig arbeid og arbeidet kan ta så mye som femten år. Når nye havresorter utvikles legges det vekt på at de nye sortene skal gi gode avlinger i det nye klima, ha god strå- og kornkvalitet og være sterk mot skadegjørere.