Historisk arkiv

Forlatte blåskjellanlegg fjernes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

- For å få fortgang i oppryddingen av forlatte og eierløse blåskjellanlegg langs kysten har jeg nå satt av en halv million kroner til dette arbeidet. Anlegg som ikke blir ryddet opp utgjør et problem i forhold til sjøsikkerhet og miljøhensyn. Samtidig opptar anleggene areal unødvendig, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

- Utgangspunktet er at oppdretter har plikt til å rydde opp etter seg. Dette prinsippet står fast selv om vi nå setter av midler til opprydding. Der det ikke er en kjent eier forsøker Fiskeridirektoratet å få andre oppdrettere til å rydde opp mot å kunne overta utstyr, lokaliteter og eventuelle blåskjell. Det er kun i de tilfellene hvor vi ikke får til noen slik løsning at de statlige midlene skal brukes, understreker Helga Pedersen.

Etter Fiskeridirektoratets blåskjelloffensiv i 2008 er det identifisert om lag 50 problemanlegg (blåskjell) langs kysten. Hovedtyngden av disse anleggene ligger i Nordland. Enkelte steder har Fiskeridirektoratet fått til løsninger der det er ryddet opp, eller at det er på plass avtale om opprydding. Fiskeridirektoratet vil nå i 2009 jobbe videre med å få på plass flere slike løsninger.

- I 2007 innførte vi krav om at det for nye blåskjellanlegg må stilles økonomisk sikkerhet (depositum) for mulige fremtidige oppryddingskostnader. Dette skal bidra til at vi ikke i fremtiden kommer i samme situasjon som nå hvor det kan være vanskelig å finne en eier som kan rydde opp. Næringa har også blitt utfordret til å bidra med å finne en tilsvarende løsning for eksisterende tillatelser, men vi har altså endt med en løsning der staten sørger for at de eierløse og forlatte anleggene fjernes, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

Kontakt: Pressevakt 22 24 66 99