Fredsforhandlinger i gang mellom ELN-geriljaen og den colombianske regjeringen

- Det er svært gledelig at den colombianske regjeringen og geriljagruppen ELN nå har startet formelle forhandlinger. En varig fredsløsning i Colombia vil ikke være mulig uten at også ELN er om bord, sier utenriksminister Børge Brende.

Fra oppstarten av forhandlingene der blant annet Colombias forhandlingsleder Juan Camilo Restrepo, utenriksministeren i Ecuador, Guillaume Long, og ELNs forhandlingsleder Pablo Beltrán deltok. Foto: Anne Heidi Kvalsøren, UD
Fra oppstarten av forhandlingene der blant annet Colombias forhandlingsleder Juan Camilo Restrepo, utenriksministeren i Ecuador, Guillaume Long, og ELNs forhandlingsleder Pablo Beltrán deltok. Foto: Ecuadors utenriksdepartement

Forhandlingene åpnet i dag i Ecuador, etter at ELN-geriljaen i forkant friga den kidnappede Odín Sánchez, samtidig som to ELN-fanger ble benådet av regjeringen. I begge tilfeller deltok norske diplomater som del av en humanitær kommisjon sammen med blant annet den katolske kirken og Det internasjonale Røde Kors.

– Oppstarten av fredsforhandlinger med ELN kommer på et viktig tidspunkt i den colombianske fredsprosessen. Tusenvis av Farc-soldater har den siste uken beveget seg inn i sonene der avvæpningen av geriljaen skal starte om kort tid. Det at forhandlinger endelig starter med ELN samtidig som man ser konkrete resultater av fredsavtalen med Farc, gir håp i Colombia om at en varig fredsløsning er mulig, sier Brende.

ELN har, i likhet med Farc-geriljaen, vært del av den over femti år lange væpnede konflikten i Colombia. Konflikten har ført til omfattende humanitære lidelser. Over to hundre tusen mennesker er drept og millioner drevet på flukt som følge av konflikten.

Norge har bistått partene siden samtalene startet for over tre år siden. Sammen med Brasil, Chile, Cuba, Ecuador og Venezuela vil Norge være tilretteleggerland også i den formelle fasen.

Til toppen