Historisk arkiv

Gjensidig utbytte gjennom Aktiv Ungdom

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Å delta i EU-programmet Aktiv Ungdom bidrar til bedre språkkunnskaper og styrket sjanse i jobbmarkedet, viser en undersøkelse. Også i lokalmiljøene hvor prosjektene gjennomføres får alle parter mye igjen for å delta. Det kan frivilligsentralen i Fjaler bekrefte.

Ifølge en undersøkelse som ble publisert i mai, sier 95 prosent av deltakerne i EU-programmet Aktiv Ungdom at de har fått forbedrede språkkunnskaper av å delta i programmet. Videre mener omlag 66 prosent av ungdommene at erfaringene de har tilegnet seg, bidrar til å bedre deres utsikter i jobbmarkedet.

Uformell læring for 130.000 unge
Hvert år får mer enn 7000 prosjekter i Europa støtte fra Aktiv Ungdom, noe som bidrar til at 130.000 unge europeere får mulighet til å delta på en uformell læringsarena. Programmet gir støtte til prosjekter som stimulerer internasjonalt samarbeid og engasjerer til aktiv samfunnsdeltakelse. Videre skal prosjektene bidra til læring på tvers av kulturer, skape grunnlag for solidaritet og toleranse, og inkludere unge med færre muligheter.

Norge er med EU-programmet, og i 2009 ga Aktiv Ungdom i Norge støtte til hele 99 prosjekter over hele Europa, for at til sammen 1503 ungdommer skulle delta. Av deltakerne på disse prosjektene var 869 norske. Det er unge i alderen 15-28 år som er målgruppen for EU-programmet.

Volontører bidrar i lokalmiljøet i Fjaler
En av støtteordningene til Aktiv Ungdom er Volontørtjenesten. Tjenesten gir europeere i alderen 18-30 år anledning til å jobbe frivillig i et annet land, i en kortere eller lengre periode. Som volontør får man mulighet til å jobbe med ett av omlag 3000 forskjellige prosjekter som pågår i 54 ulike land. Reise, opphold og språkkurs dekkes av Volontørtjenesten.

I 2009 ble det gitt støtte til at 23 norske volontører reiste til et annet land for å jobbe som frivillig. Videre fikk flere ulike norske organisasjoner støtte til å kunne ta imot totalt 113 frivillige fra andre land.

Sogn og Fjordane er ett av fylkene i Norge som har fått støtte til flere prosjekter de siste årene. I Fjaler har frivilligsentralen hatt unge europeere som har jobbet frivillig hvert år siden 1999. I dag har de fire volontører mellom 20 og 25 år fra Tyrkia, Polen, Tyskland og Ungarn som er engasjert i ulike småprosjekter i lokalmiljøet. Blant annet jobber en av dem ved den videregående skolen, mens en annen jobber ved kunstnersenteret her. De to siste jobber ved frivilligsentralen, på flere ulike områder, blant annet et matprosjekt med fokus på frukt og grønt i skolen. Frivilligsentralen ble opprettet i 1995 da den internasjonale skolen United World College (UWC) ble etablert i Fjaler, og elevene der hadde frivillig arbeid som en del av læreplanen.

I år har to av volontørene også vært involvert i et samarbeidsprosjekt med UWC, hvor studenter fra skolen laget teater sammen lokale barn i Fjaler. Prosjektet bidro til å knytte sammen en stor internasjonal institusjon, frivilligsentralen og lokale barn.

-Det er svært positivt for lokalsamfunnet å ha volontører her, sier Margrete Reisæter ved frivilligsentralen.

Som volontør får man en unik mulighet til å lære språk. De fire ungdommene følger norskkurs, og lærer dermed et språk de sannsynligvis ikke ville lært hvis det ikke var for muligheten de får gjennom Aktiv Ungdom. Reisæter tror at interesse og utdannelse er en viktig faktor når ungdom søker seg til Volontørtjenesten.

-Men her i Fjaler er det flere som har sagt at naturen også trekker, legger Reisæter til.

Les mer om undersøkelsen her.