Historisk arkiv

Hilsingstale til forliksrådsjubileet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Justis- og politidepartementet


Justisminister Grete Faremo

Hilsingstale til forliksrådsjubileet

18 november 1995

Stortingspresident,
Høyesterettsjustitiarius,
Ærede forsamling!

Det er en stor glede for meg som justisminister å utbringe denne hilsen til 200-årsjubilanten - forliksrådene, som her i dag er representert ved mange medlemmer og sekretærer fra mange kommuner.

I sin betenkning forut for opprettelsen av "forligelseskommisjonene", som det het, skrev generalprokutør Colbiørnsen i 1790 mellom anna dette:

"At mange nyttige og bekostelige processer kunne afværges ved mægling af kyndige, redelige og upartiske mænd, det er upåtvivelig. En anordning som bød, at sådan mægling til forlig skulle forsøges, førend rettergang måtte tilstrebes, ville derfor etter min mening være meget gavnlig."

Selv om begrunnelsen er 200 år gammel står den seg godt. På et punkt er jeg dog dypt uenig. Meglingskunsten begrenset Colbjørnsen kun til menn! Forslaget om forligelseskommisjoner ble sendt til høring til embetsmenn i den daværende Dansk-Norske union, som ga det overveldende oppslutning. Forligelseskommisjonene ville bety avlastning til et hardt belastet rettsvesen, og hindre kostbare og tidkrevende rettsprosesser.

Også i dag fyller forliksrådene et klart behov, både for det offentlige og den enkelte part. Årlig behandles omlag etthundre-tusen saker. Det er både enkle saker og kompliserte saker, og mange av tvistene finner sin løsning ved forlik og mange ved dom. Ser vi bort fra den store andelen av uteblivelsesdommer, som gjerne forekommer i rene gjeldssaker hvor debitor enten ikke svarer på innkallingen eller ikke møter, kommer forlik i stand i mange av sakene. Det er gledelig å registrere at andelen forlik har økt over de senere år. I 1994 ble 3547 saker avgjort ved forlik i forliksrådet. I tillegg ble 9630 saker avgjort ved realitetsdom. Samlet sett utgjør dette omtrent like mange tvistesaker som i løpet av et helt år blir behandlet ved herreds- og byrettene!

Megling som tvisteløsningsmetode er uovertruffen i de fleste sammenhenger. Det viser utviklingen av andre, både formelle og uformelle meglingstiltak som vi har sett vokse fram i vår tid. Den nye ordningen med konfliktrådsmegling også etablert for mindre alvorlige strafferettslige forhold eller andre konflikter av mindre rettslig karakter er eksempel på dette. Ordningen er på full fart inn i skolene. Skolemegling håper jeg vil bidra til å forebygge vold og mobbing i skolene. Justisdepartementet har i tillegg planer om å forestå at rettsmegling som et prøveprosjekt, tas i bruk for tvister som likevel ofte unntas forliksrådsbehandling. I grenseovergangene vil publikum avgjøre hvor de vil ta opp sin sak, og mange faktorer spiller inn.

Justisdepartementet og fylkesmennene har de senere år viet forliksrådenes faglige kompetanse større oppmerksomhet. Vi har i den sammenheng bidratt med kurs og faglig veiledning. De ulike myndighetene som sammen er ansvarlig for forliksrådene vil gjøre en ny innsats for dette i neste valgperiode, sammen med en viktig samarbeidspartner, "Samarbeidsutvalget for forliksrådene og hovedstevnevitnene". Jeg vil framheve at vi likevel først og fremst har hatt - og har - grunnleggende tiltro til formannens og medlemmenes evne til å takle spørsmål etter beste skjønn og sunn fornuft, og gjennom dette også bidra til en positiv markedsføring av forliksrådenes tvisteløsingstilbud.

Som de fleste her sikkert er kjent med, har vi i høst igangsatt utredninger om forliksrådene og andre institusjoner i det vi kan kalle "den sivile rettspleie på grunnplanet." Vi kan imidlertid slå fast at Forliksmegling vil også i framtida stå sentralt i tvisteløsning, like så at alle skal ha rett til å få løst saker på en billig og rask måte. Som de øvrige domstolene har gjennomløpt en omstillingsprosess gjennom de senere år, er det naturlig å gjennomgå forliksrådene med tanke for om der er ting som kan gjøres bedre. I utredningsprosessen, som forliksrådene med sin organisasjon inviteres til å ta del i, vil vi ha et godt grunnlag og et viktig erfaringsmateriale fra 200 rike år når vi reder grunnen for de kommende århundrer!

Gratulerer med dagen!


Lagt inn 19 desember 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen