Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Presseinformasjon

Lansering av strategi for å bekjempe ikke-smittsomme sykdommer

Norge vil som første land i verden lansere en strategi for å bekjempe ikke-smittsomme sykdommer som en del av utviklingspolitikken 22. november.

Nett-tv Lansering av strategi for å bekjempe ikke-smittsomme sykdommer

Se sendingen her

Se sendingen her

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein og helseminister Bent Høie vil lansere strategien «Bedre helse, bedre liv. Innsats for å bekjempe ikke-smittsomme sykdommer i norsk utviklingspolitikk 2020-2024» på arrangementet «Samling for framtidas helse» i Universitetets Aula fredag 22. november kl 14.00 til 16.30. Samlingen arrangeres av Utenriksdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Senter for global helse ved Universitetet i Oslo.

Strategien har som overordnet mål å bidra til å redusere det økende antallet dødsfall fra ikke-smittsomme sykdommer i lavinntektsland med en tredjedel innen 2030, og generelt å bedre folks helse gjennom livsløpet.

Samling for framtidas helse vil ta for seg hva som er oppnådd innen global helse siden starten av dette årtusenet og utforske hvordan dagens og framtidas store helseutfordringer kan løses. Det vil være innlegg og paneldiskusjon med deltakere fra Verdens helseorganisasjon og andre FN-organisasjoner, nasjonale og internasjonale sivilsamfunnsorganisasjoner, akademia og representanter for berørte grupper. Dr Tore Godal, som har ledet an i det globale helsearbeidet gjennom en mannsalder, er æresgjest. Det blir musikalske innslag ved artisten Lukas Claude.

Fakta:

  • Over 70 prosent av dødsfallene i verden skyldes ikke-smittsomme sykdommer som hjerte- og karsykdommer, kreft, luftveissykdommer, diabetes og psykiske lidelser.
  • De viktigste risikofaktorene er tobakk, luftforurensning, skadelig bruk av alkohol, lite fysisk aktivitet og usunt kosthold med for mye salt, sukker og transfett/mettet fett.
  • Den største andelen av dødsfall fra ikke-smittsomme sykdommer før fylte 70 år skjer i lav- og mellominntektsland (86 prosent). Det er også her vi ser den raskeste økningen i antall dødsfall.

Registrering for presse skjer her. ID må medbringes. Andre deltakere kan registrere seg her.  

Pressekontakt: Per Bardalen Wiggen, epost: [email protected], mob.: 91 55 84 86