Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Presseinformasjon

Årlig fredsmeklersamling Oslo Forum 18.-19. juni

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide er vertskap for det årlige Oslo Forum på Losby gods 18. og 19. juni. Forumet samler over hundre beslutningstakere og eksperter fra hele verden for å dele erfaringer om hvordan man kan løse komplekse konflikter.

Nett-tv Årlig fredsmeklersamling Oslo Forum 18.-19. juni

Se sendingen her

Se sendingen her

Dette er det 17. året Utenriksdepartementet, sammen med Centre for Humanitarian Dialogue, arrangerer Oslo Forum. Forumet har etablert seg som en av de fremste møteplassene i verden for fredsmeklere, beslutningstakere, FN-representanter og andre aktører engasjert i fredsprosesser og konfliktløsing.

- Freds- og forsoningsarbeidet er en hjørnesten i norsk utenrikspolitikk, og behovet for denne type innsats er økende. Samtidig er konfliktlandskapet blitt stadig mer sammensatt de siste årene. Stormaktspolitikk har igjen gjort sin inntreden, aktørbildet er uoversiktlig, landegrensene overtredes og sosiale medier og fake news har kommet inn som en kompliserende faktor. Disse utfordringene gjør at vi må se på hvordan vi forsøker å løse konflikter, hvem som bør ha en plass ved forhandlingsbordet og ikke minst hvordan vi kan skape mest mulig inkluderende prosesser som grunnlag for bærekraftig fred. Dette er målsetningen med årets Oslo Forum, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Det blir høynivådeltakelse fra Etiopia, Somalia, Sverige, De forente arabiske emirater, Usbekistan og Kazakhstan. Videre deltar Den afrikanske unions kommissær for fred og sikkerhet, direktøren for Verdens matvareprogram, samt FNs spesialrepresentanter for Libya, Syria, Myanmar og Den afrikanske union. Temaet for årets samling er ‘Rebooting mediation: connecting tracks, processes and people’, sett i lys av en økende fragmentering av de mange partene i konflikter. Deltakerne vil blant annet diskutere hvordan fredsprosser kan forholde seg til flere væpnede grupper samtidig, og hvordan sivilsamfunnet, spesielt kvinner og unge mennesker, bedre kan inkluderes i konfliktløsning. På programmet står også utviklingen i Syria, Libya, Venezuela, Rødehavsregionen, Myanmar og andre kriserammede områder.

Pressetilgang

Oslo Forum er lukket for pressen. Pressen kan få tilgang til presserommet på Losby Gods på tirsdag 18. juni fra kl 08.00-12.00. Første del av åpningen vil bli direktesendt på regjeringen.no kl 09.00. Media kan få tilgang til sendingen ved å kontakte [email protected] for videre detaljer. Det vil ikke bli avholdt pressekonferanse, men media kan gjøre avtaler for individuelle intervjuer. Pressebilder vil bli publisert på Flickr.

Frist for akkreditering: innen utgangen av torsdag 13. juni via denne nettsiden.

Pressekontakt: Astrid Sehl, [email protected] , mob 922 84 752

Til toppen