Historisk arkiv

Lansering av ny forskning om handel med kvinner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

For første gang legges det frem forskningsmateriale om handel med kvinner til Norge. På oppdrag av Kommunal- og regionaldepartementet har Fafo beskrevet situasjonen for utenlandske kvinner på prostitusjonsmarkedet i Oslo. (08.03.2004)

Pressemelding

Nr.: 29/2004
Dato: 08.03.2004

Lansering av ny forskning om handel med kvinner

For første gang legges det frem forskningsmateriale om handel med kvinner til Norge. På oppdrag av Kommunal- og regionaldepartementet har Fafo beskrevet situasjonen for utenlandske kvinner på prostitusjonsmarkedet i Oslo.

Regjeringen markerer ettårsdagen for Handlingsplan mot handel med kvinner og barn 8. mars. Fafo legger på pressekonferansen frem sin rapport Crossing Borders.An Empirical Study of Trans-national Prostitution and Trafficking in Human Beings.

I handlingsplanen som ble lagt frem i fjor foreslo Regjeringen en rekke tiltak for å skaffe mer kunnskap om handel med kvinner og for å aktivt bekjempe dette. Denne handlingsplanen representerte også et nybrottsarbeid i internasjonal sammenheng.

Fafo rapporten er et viktig ledd i å skaffe økt kunnskap om temaet. Regjeringen vil bruke denne kunnskapen aktivt i oppfølging av handlingsplanen for å målrette det videre arbeidet best mulig.

- Vi har med denne rapporten fått bekreftet at handel med kvinner fra Øst-Europa er et stort og alvorlig problem her i Norge, sier kommunal- og regionalminister Erna Solberg. Vi må arbeide langs flere linjer i mange departementer for å komme problemet til livs. Fortsatt kunnskapsinnhenting er viktig. Og vi må kunne gi ofrene hjelp, blant annet gjennom en "refleksjonsperiode" på 45 dager, sier statsråden.

Med "refleksjonsperiode" menes at Utendingsmyndighetene vil stille i bero bortvisningssaker og utvisningssaker i minst 45 dager dersom det er grunn til å tro at personen er, eller har vært, utsatt for menneskehandel. I denne perioden vil man sikre at personen får informasjon, oppfølging og hjelp, samt anledning til å anmelde bakmennene. Refleksjonsperioden skal kunne forlenges. Det er allerede innenfor dagens regelverk anledning til å gi en midlertidig tillatelse. Når en eventuell straffesak er avsluttet kan myndighetene vurdere å gi en oppholdstillatelse av mer varig karakter.

Fafos estimater av antallet prostituerte med utenlandsk bakgrunn i Norge avviker fra tidligere oppgitte tall fra hjelpeorganisasjoner og presse og anslår at det i oktober 2003 fantes 600 prostituerte med utenlandsk bakgrunn i Oslo. Disse kom fra 40 land og thaikvinner er den største enkeltgruppen. Antall kvinner fra Balkan øker raskt.

Ingen av kvinnene har reist på egen hånd til utlandet for å jobbe, de har enten blitt rekruttert eller fått hjelp. Det er mange indikasjoner på at prostitusjonen er organisert, men forskerne har ikke data som støtter at det skulle være mange kvinner som holdes innesperret. Kvinnene kontrolleres likevel på ulike måter og mange er uten tvil utsatt for trusler og press. Det er vanlig at de må gi fra seg 25-50 % av fortjenesten til bakmenn. Det finnes eksempel på at opp til 90% har gått til bakmennene.

Prostituerte med utenlandsk bakgrunn opererer fra gaten, annonsemarkedet og massasjeinstitutter. Det synes å være et visst mønster i hvordan fordelingen er etter landbakgrunn.

Overraskende mange av kvinnene har lovlig opphold i riket. Det er også svært mange som begynte å selge sex først etter en viss tid i landet. Utslagsgivende faktorer er økonomiske problemer, og da særlig akutte kriser ved f. eks. tap av arbeid. Mange av kvinnene har forsørgeransvar i hjemlandet.

Det er vanskelig for kvinnene å komme ut av sin situasjon og i den grad de rømmer, får de ofte hjelp av kunder. Politiet fremstår i dag ikke som en aktuell instans for kvinnene å oppsøke for hjelp. Dette skyldes i stor grad negative erfaringer fra hjemlandet med politiet. Forskerne anbefaler at politiet bygger opp tillit hos kvinnene på individnivå.

- Rapporten som vi har mottatt i dag gir et godt grunnlag for regjeringens videre kamp for å bekjempe denne avskyelige handelen med kvinner, sier Erna Solberg.