Norsk gass styrker baltisk energisikkerhet

EØS/EU-minister Vidar Helgesen og statssekretær Kåre Fostervold fra OED deltok ved åpningsseremonien for den flytende LNG-terminalen "Independence" i Klaipeda i Litauen mandag. Litauens president og medlemmer fra alle de tre baltiske regjeringene sørget for at markeringen ble en nasjonal begivenhet.

Statsråd Vidar Helgesen i Litauen
 

Statsråd Vidar Helgesen var stolt over det norske bidraget til Litauens energisikkerhet som ble åpnet mandag. (Foto: Rune Bjåstad, UD)

EØS/EU-minister Vidar Helgesen og statssekretær Kåre Fostervold fra OED deltok ved åpningsseremonien for den flytende LNG-terminalen "Independence" i Klaipeda i Litauen mandag. Litauens president og medlemmer fra alle de tre baltiske regjeringene sørget for at markeringen ble en nasjonal begivenhet.

Innseilingen til Klaipeda ble direktesendt på litauisk TV. "Independence" ble fulgt av flerfoldige kamera på land og i luften i timesvis før den offisielle åpningen skulle skje. Under åpningsseremonien talte både president Dalia Grybauskaité og statsminister Algirdas Butkevicius fra Litauen, utenrikshandelsminister Anne Sulling fra Estland og statsminister Laimdota Straujuma fra Latvia. Statsråd Vidar Helgesens fokuserte i sin tale på viktigheten av energisikkerhet, både for Litauen og de andre baltiske landene.

- Jeg er stolt over at dette har blitt mulig gjennom at Høegh LNG har levert skipet, og at Statoil leverer gassen. Det er et førsteklasses eksempel på hvordan innovative, kostnadseffektive og fleksible løsninger kan bidra til energisikkerheten i Europa, sa Europa-ministeren. 

Olje- og energidepartementets statssekretær Kåre Fostervold deltok tidligere på dagen med innlegg under konferansen «Energy Security and Gas Trade Opportunities in the Region» som ble arrangert i forbindelse med åpningsseremonien. Der var blant andre Statoil representert. 

Vil utvikle regionalt gassmarked

"Independence" er et lasteskip for LNG (flytende naturgass) og et flytende anlegg for regassifisering av LNG. Skipet vil ligge til kai i Klaipeda, der det omdanner flytende naturgass til gass som kan overføres til distribusjonssystemet i Litauen. Ved full kapasitetsutnyttelse kan terminalen produsere tre-fire milliarder kubikkmeter årlig, det vil si mer enn Litauens forventede årsforbruk på ca 2,5 milliarder kubikkmeter. Det er derfor aktuelt også å levere gass til nabolandene, og målet er å utvikle et regionalt gassmarked. 

- Energisikkerhet er nøkkelen til sikkerhet i en bredere forstand. "Independence" ankom til rett tid for å bidra til stabilitet i regionen og som en levende kobling til resten av Europa, understreket Helgesen i talen til de flere hundre gjestene som deltok ved åpningsseremonien i Klaipeda. 

«Independence» vil etter planen være i kommersiell drift fra 1. januar 2015. Navnet på skipet er ikke en tilfeldighet, og det var president Grybauskaite selv som døpte skipet ved overleveringen fra det sør-koreanske skipsverftet. Behovet for å kunne bli mindre avhengig av gass fra Russland, har vært en viktig drivkraft for Litauen.

Til toppen