Norge støtter internt fordrevne på Sri Lanka

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

I møte med Sri Lankas utenriksminister Mangala Samaraweera i dag annonserte utenriksminister Børge Brende at Norge gir åtte millioner kroner til et prosjekt for hjemvendte på Jaffna-halvøya og den østlige provinsen på Sri Lanka.

Støtten gis gjennom FNs utviklingsfond (UNDP) og skal brukes til gjenbosetting og jobbskaping for tidligere internt fordrevne.

Forsoningsprosessen på Sri Lanka og norsk bistand til gjenoppbygging i de tamilske områdene i nord og øst ble også diskutert på møtet. - Regjeringen i Sri Lanka har tatt flere viktige skritt i arbeidet for å fremme forsoning. I møtet diskuterte vi blant annet hvordan Norge kan bistå med gjenoppbygging i de tamilske områdene nord og øst og veien videre for næringslivssamarbeidet mellom Norge og Sri Lanka, sier Børge Brende.

Sri Lankas utenriksminister Mangala Samaraweera fikk løfter om støtte til hjemvendte og tidligere internt fordrevne i samtalene med utenriksminister Brende. Foto: Guri Solberg, UDI 2016 vil Norge gi nærmere 65 millioner kroner i bistand til Sri Lanka. Bistanden fokuserer på gjenoppbygging og gjenbosetting i de konflikt­rammede områdene i nord og øst, støtte til forsoning, godt styresett, menneskerettigheter og demokratisering. Jobbskaping og næringslivssamarbeid vil få økt fokus i tiden fremover. I tillegg ga Norge nylig fem millioner kroner i humanitær bistand til de flomrammede.

Utenriksminister Samaraweera besøker Norge i forbindelse med Verdenskongressen mot dødsstraff, hvor Norge er vertskap. – Jeg er glad for de positive signaler knyttet til avskaffelse av dødsstraff som utenriksminister Samaraweera har kommet med her i Oslo, og jeg håper at de vil benytte grunnlovsprosessen til å formelt avskaffe dødsstraff, sier Brende.

Utenriksministerens program i Oslo omfatter også møter med fiskeriminister Per Sandberg, Stortingets utenriks- og forsvarskomité og møter med Innovasjon Norge.