Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Norge deltar i nordlig transportpartnerskap

Av Stian Mathisen, EU-delegasjonen

– Det er viktig å forbedre grensekryssing mellom landene for menneskene og næringslivet i grenseområdene, sa statssekretær Bård Hoksrud på møtet i Den nordlige dimensjons partnerskap for transport og logistikk i Brussel.

Høynivåmøtet i den Nordlige Dimensjons Partnerskap for Transport og Logistikk fant sted 17. desember i Brussel. Foto: Stian Mathisen

Den nordlige dimensjons partnerskap for transport og logistikk (NDPTL) består av landene Norge, Russland, Sverige, Finland, Estland, Latvia, Litauen, Hvite-Russland, Polen, Tyskland og Danmark. Hovedformålet med partnerskapet er å fremme grensekryssende forbindelser og å effektivisere transport og logistikk til beste for befolkning og næringsliv i regionen.

17. desember deltok statssekretær Bård Hoksrud i Samferdselsdepartementet på høynivåmøtet i NDPTL i Brussel.

Skal sikre bedre grensekryssing
– Budskapet vårt er at det er viktig å samarbeide på tvers av landegrensene. Dette handler om å forbedre grensekryssing mellom landene for menneskene og næringslivet i grenseområdene, sier Hoksrud.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Formannskapet i NDPTL roterer årlig mellom Europakommisjonen, Russland og Norge. Møtet i Brussel ble holdt av Europakommisjonen. Russland er vert for møtet i 2014 og Norge i 2015.

I tillegg til statssekretær Hoksrud deltok avdelingsdirektør Kjell Rosanoff og seniorrådgiver Paal Iversen i Samferdselsdepartementet samt samferdselsråd Olav Grimsbo ved EU-delegasjonen på møtet.

Viktig fond for å bedre transportforbindelser
NDPTL nådde en viktig milepæl 7. november 2013, da NDPTL Support Fund foretok sin første tildeling av midler til fire ulike prosjekter. NDPTL Support Fund skal bidra til å utvikle prosjekter i det definerte transportnettverket slik at de bringes nærmere implementering. Prosjektene skal bidra til bedre transportforbindelser over grensene.

– NDPTL Support Fund er viktig fordi man skal løfte en del større prosjekter på grenseovergangene mellom landene og se hvordan man kan gjøre det enklere og bedre for næringslivet og de som bor i regionene. Poenget er å skaffe til veie midler så vi kan få til prosjekter som gjør det lettere å transportere mennesker og varer mellom landene, sier Hoksrud.

Prosjektene som har fått støtte av NDPTL Support Fund så langt er et veiprosjekt mellom Kajaani og Vartius i Finland, en mulighetsstudie for en intermodal containerterminal i Gdansk, planlegging av infrastrukturoppgradering av Saimaa-kanalen og en mulighetsstudie for en ny veistrekning ved Brusnichnoe på grensen mellom Finland og Russland. Prosjektene ble til sammen tildelt en million euro.

Til toppen