Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Norsk-afrikansk handelssamarbeid

Næringsminister Monica Mæland (H) diskuterte muligheter for fremtidige frihandelsforhandlinger med lederen for det østafrikanske fellesskapet (EAC) i Tanzania.

I et møte med generalsekretær Richard Sezibera i EAC var Mæland tydelig på at Norge og de andre EFTA-landene ønsker å samarbeide med unionen om frihandel. Møtet fant sted i Arusha i Tanzania.

–Det østafrikanske fellesskapet er på sikt en interessant og aktuell partner for en frihandelsavtale for Norge og de andre EFTA-landene. En samarbeidsavtale vil være et viktig utgangspunkt for fremtidige frihandelsavtaleforhandlinger, sier næringsminister Monica Mæland. 

Næringsministeren har den siste uken besøkt Tanzania og Kenya for å fremme norske næringslivsinteresser i landene. Norsk næringsliv har de siste årene vist økende interesse for medlemslandene i Det øst-afrikanske fellesskapet (EAC), som forventes å ha en høy vekst de neste fem årene.

Det øst-afrikanske fellesskapet, som består av Burundi, Kenya, Rwanda, Tanzania, og Uganda, har på kort tid bygget opp en ambisiøs agenda for økonomisk integrasjon, og lykkes med å gjennomføre mange av initiativene på området. Handelen mellom medlemslandene har økt mye siden etableringen av tollunionen i 2005. Det samme har eksporten ut av EAC til det internasjonale markedet. I 2014 sluttført EAC forhandlingene om en økonomisk partnerskapsavtale med EU.

Etter det politiske møtet signerte Innovasjon Norge og East African Business Council en samarbeidsavtale. Hovedformålet med avtalen er å tilrettelegge for økt handel og næringslivssamarbeid mellom Øst Afrika og Norge.

- Landene i Øst-Afrika er tydelig på at regionen nå ønsker å gå fra «aid to trade». De vil tiltrekke seg nødvendige relasjoner og investeringer for å skape arbeidsplasser, og å utvikle regionen til neste nivå. Vi er stolte over å signere en første samarbeidsavtale mellom Norge og East African Business Council, Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Se flere bilder fra næringsministerens reise til Kenya og Tanzania på NFDs Flickr-side

Til toppen