Norsk delegasjon til konferanse om EUs felles utenriks- og sikkerhetspolitikk

Av Peder Lund, Norges ambassade i Riga

Lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomité påpekte behovet for felles europeiske politikk overfor Russland under den halvårlige konferansen om EUs felles utenriks-, forsvars- og sikkerhetspolitikkk i Riga.

Christian Tybring-Gjedde, Elin Rodum Agdestein, Anniken Huitfeldt og Svein Roald Hansen. Foto: Norges ambassade i Riga
Christian Tybring-Gjedde, Elin Rodum Agdestein, Anniken Huitfeldt og Svein Roald Hansen. Foto: Norges ambassade i Riga

Lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Anniken Huitfeldt, påpekte behovet for felles europeiske politikk overfor Russland under den halvårlige konferansen om EUs felles utenriks-, forsvars- og sikkerhetspolitikkk i Riga 4. til 6. mars.

– Var det noe Europa kunne gjort for å hindre at Russland har beveget seg bort fra det europeiske felleskap det siste tiåret, spurte Huitfeldt panelet under konferansens debatt om EUs østlige partnerskap. Tidligere utenriksminister Carl Bildt svarte at man klart kunne gjort mer for å gi klare budskap til det russiske lederskapet i årene hvor dialogen var tettere mellom EU og Russland.

Anniken Huitfeldt deltok sammen med representantene Svein Roald Hansen, Christian Tybring-Gjedde og Elin Rodum Agdestein på den halvårlige konferansen som samler representanter for utenriks- og forsvarskomitéene i EUs medlemsland og observatørland. Blant innlederne i konferansen var EUs utenrikssjef Federica Mogherini, Latvias utenriksminister Edgars Rinkevics, tidligere svensk utenriksminister Carl Bildt og vise-generalsekretær i NATO, Alexander Vershbow.

På dagsorden for diskusjoner stod blant annet status og fremtiden for EUs naboskapspolitikk, samarbeidet mellom EU og NATO i lys av nye sikkerhetsutfordringer samt EUs sikkerhetspolitiske prioriteringer. Situasjonen i Ukrania utgjorde et alvorlig bakteppe for alle diskusjonene.

– Det er viktig at Norge tar del i den europeiske debatten om sentrale sikkerhetspolitiske utfordringer som også angår Norge, uttalte Huitfeldt.

Mer informasjon

Les mer om Norges samarbeid med EU på utenriks- og utviklingsfeltet

Les mer om Norges sikkerhets- og forsvarssamarbeid med EU 

Til toppen