Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Nummer to i verden på likestilling

World Economic Forum sin rapport om gap mellom kvinner og menn viser at Norge er på andreplass av 149 land på likestilling, samme plassering som i fjor. Det prosentvise kjønnsgapet i Norge er mindre enn i 2017.

Island er øverst på rankingen, mens Sverige tar tredjeplassen og Finland er nummer fire. Rapporten måler gap mellom menn og kvinner på fire hovedområder: økonomisk deltagelse og muligheter, utdanning, helse og politisk makt.

Island har lukket 85 prosent av kjønnsgapet, Norge har lukket 83,5 prosent av kjønnsgapet. I fjor var Norges prosent 83.

– Det går fremover. Andelen kvinner som jobber deltid har aldri vært mindre enn i dag, det er 29 000 flere kvinnelige ledere og forskjellene mellom kvinners og menns gjennomsnittslønn har minket fra 2015 til 2017, sier likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H).

Global Gender Gap Report har blitt publisert årlig av World Economic Forum siden 2006. Norge har de siste årene vekslet mellom å ligge på andre- og tredjeplass.

– Norge er et av verdens mest likestilte land. At Island ligger litt foran oss skyldes i hovedsak fordeling av politisk makt. Vi har innført en tredelt foreldrepengeordning med en del til mor, en del til far og en valgfri del. Vi vil sette i gang med tiltak som bidrar til jevnere kjønnsbalanse i utdanningsløpene, og vil prioritere rekruttering av menn til grunnskole- og barnehagelærerutdanningen og til utdanning innenfor helse- og omsorgssektoren. Vi jobber hver dag for et mer likestilt arbeidsliv, sier Helleland.

Norges rangering på de ulike kategoriene:

  • Økonomisk deltagelse og muligheter – Norge rangert som nr. 11 og gapet mellom kvinner og menn er lukket med 80,6 prosent.
  • Utdanning – Norge rangert som nr. 41 og gapet mellom kvinner og menn er lukket med 99,9 prosent. Dette betyr at det er svært tett i toppen mellom landene. En desimals forskjell kan gjøre at et land faller flere plasser.
  • Helse – Norge rangert som nr. 95 og gapet mellom kvinner og menn er lukket med 97, 2 prosent. Det betyr at det også på helse er svært tett i toppen.
  • Politisk makt – Norge rangert som nr. 3 og gapet mellom kvinner og menn er lukket med 56,3 prosent.

Les hele rapporten.

Likestilling
Foto: Monica Strømdahl
Til toppen