Statssekretær Pedersen til Ukraina

Priv. til red.

Dette innholdet er mer enn 6 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Statssekretær Bård Glad Pedersen besøker Kiev 23.-25. juni. Målet med besøket er å styrke det norsk-ukrainske forholdet og se på konkrete forslag til samarbeid både på myndighets- og næringslivssiden.

Statssekretær Bård Glad Pedersen besøker Kiev 23.-25. juni. Målet med besøket er å styrke det norsk-ukrainske forholdet og se på konkrete forslag til samarbeid både på myndighets- og næringslivssiden. 

Under besøket vil Pedersen diskutere den alvorlige politiske situasjonen med ukrainske myndigheter, analytikere og representanter for ukrainske og internasjonale organisasjoner. Han vil blant annet ha samtaler med første viseutenriksminister Natalia Galibarenko, energiminister Jurij Prodan og økonomi- og handelsminister Pavlo Sjeremeta. 

Under besøket vil statssekretær Pedersen også diskutere hvordan Norges økte støtte til Ukraina best skal innrettes for å bistå landet i det viktige reformarbeidet det står overfor. Det norsk-svenske initiativet for sikring av ukrainske atominstallasjoner, lansert av statsminister Solberg og utenriksminister Bildt under Nuclear Security Summit i Haag i mars, vil også stå på dagsorden. 

Tirsdag 24. juni vil Pedersen innlede på Ukrainian Energy Forum – det største internasjonale bransjetreffet innen energi i Ukraina. Det ukrainske energimarkedet er i ferd med å bli åpnet, med store muligheter innen olje og gass, fornybar energi og energieffektivisering. 

Samme ettermiddag innleder Pedersen på en norsk-ukrainsk sjømatkonferanse i regi av Sjømatrådet. Konferansen har bred representasjon fra både norske og ukrainske myndigheter og næringsliv. Det legges også opp til at statssekretæren onsdag 25. juni besøker en nyåpnet sjømatbutikk der det norske firmaet, Egersund Fisk, er medeier. Norge har lenge hatt en sterk posisjon på det ukrainske sjømatmarkedet, og har siden nittitallet hatt en andel på mer enn 50 prosent av Ukrainas import av sjømat, men verdien av eksporten har falt det siste halvåret på grunn av den politiske og økonomiske uroen i landet.

Pressekontakt: Anne Marte Amble, 481 56 577 (reiser med statssekretær Pedersen)