Historisk arkiv

Skogens helsetilstand i Norge overvåkes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

En omfattende norsk skogskadeovervåking har pågått i over 30 år og utføres av flere institutter. Skogens helsetilstand påvirkes i stor grad av klima og værforhold, enten direkte ved tørke, frost og vind, eller indirekte ved at klimaet påvirker omfanget og utbredelsen av soppsykdommer og insektangrep.

Lengst nord i landet er bjørketrærne til dels sterkt preget av angrep fra bjørkemålere. Bjørkemålere er sommerfugler av artene fjellbjørkemåler og liten frostmåler. Bjørkemålerbestandene går i sykluser, med bestandstopper omtrent hvert tiende år, når store mengder larver spiser opp bladene på bjørketrærne. Vanligvis er de fleste målerangrep korte. Nå er dette imidlertid i ferd med å endre seg. De ulike artene av bjørkemåler har spredt seg lenger nord og inn i landet. Overvåkingen av bjørkemålerangrep i Finnmark har de siste årene påvist et stort skadeomfang på bjørkeskogen, med høy stammedødelighet og til dels dårlig foryngelse.

Både fjellbjørkemåler og liten frostmåler kan gjøre stor skade på fjellbjørk og hele områder med fjellbjørkskog. Foto: Per K. Bjørklund, NIBIO.
Både fjellbjørkemåler og liten frostmåler kan gjøre stor skade på fjellbjørk og hele områder med fjellbjørkskog. Foto: Per K. Bjørklund/NIBIO.

Forskere og fagpersoner fra NIBIO, NINA – Norsk institutt for naturforskning, Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet (UiT) og Norsk institutt for luftforskning (NILU) overvåker blant annet langtransporterte luftforurensninger, tettheten av granbarkbiller i nærheten av hogstflater, insektangrep på fjellbjørk, klimaeffekter på skogstrærnes helsetilstand, spredningen av soppsykdommer som askeskuddsjuke samt kontroller av tømmerimport for å finne fremmede skadegjørere – slik som furuvednematode – som kan tenkes å gjøre skade på norsk skog.