Historisk arkiv

Styrker norsk-kinesisk forskningssamarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

En delegasjon fra Landbruks- og matdepartementet besøkte Kina sammen med NIBIO, Veterinærinstituttet og avlselskapet Geno tidlig i august. Målet med turen var å følge opp inngåtte intensjonsavtaler, styrke forskningssamarbeidet og kontakten med kinesiske myndigheter.

Mye å lære av hverandre

Den norske delegasjonen besøkte det kinesiske Landbruks- og matdepartementet, det internasjonale anerkjente Veterinærinstituttet i Harbin, det kinesiske akademiet for landbruksvitenskap (CAAS), landbruksakademiet i provinsen Heilongjiang (HAAS) og The Chinese Food Security Risk Assessment Centre (CFSA). Norge og Kina diskuterte hvordan forskningssamarbeidet kan videreføres og utvikles både på forsker- og myndighetsnivå.  

Formålet med reisen til Kina var å styrke myndighetskontakten og forskningssamarbeid, følge opp inngåtte intensjonsavtaler med Kina, og utvikle nye relasjoner.
Formålet med reisen til Kina var å styrke myndighetskontakten og forskningssamarbeid, følge opp inngåtte intensjonsavtaler med Kina, og utvikle nye relasjoner. Foto: LMD.

Vil opprette en norsk-kinesisk arbeidsgruppe  

I møtet med det kinesiske Landbruks- og matdepartementet (Ministry of Agriculture and Rural Affairs) uttrykte den kinesiske departementsråden, Xie Jianmin, også et ønske om å etablere en norsk-kinesisk arbeidsgruppe. Gruppen skal se på områder og prosjekter innen landbruket som Norge og Kina kan samarbeide om. Det kinesiske landbruksdepartementet pekte på at bærekraftig matproduksjon, matsikkerhet og teknologiutvikling i landbruket er relevante temaer. 

Norge og Kina ble enige om å etablere en norsk-kinesisk arbeidsgruppe som skal se på områder og prosjekter innen landbruket vi kan samarbeide om.
Norge og Kina ble enige om å etablere en norsk-kinesisk arbeidsgruppe som skal se på områder og prosjekter innen landbruket vi kan samarbeide om. Foto: LMD.

Konferanse om bærekraftig landbruksutvikling

Landbrukskonferansen «The 5th Sino-Norwegian Forum on Sustainable Agricultural Development» ble arrangert for femte gang i Harbin. Konferansen setter flere hundre norske og kinesiske landbruksforskere i kontakt og er en arena for utveksling av kunnskap og erfaringer. Bærekraftig matproduksjon, urbant og klimasmart landbruk, mattrygghet, dyrehelse og jordkvalitet var blant temaene på den tre dager lange konferansen.

Landbrukskonferansen «The 5th Sino-Norwegian Forum on Sustainable Agricultural Development» ble arrangert for femte gang i Harbin.
Landbrukskonferansen «The 5th Sino-Norwegian Forum on Sustainable Agricultural Development» ble arrangert for femte gang i Harbin. Foto: LMD.

Konferansen markerte at samarbeidet mellom NIBIO og HAAS blir videreført. Instituttene har tidligere fornyet en intensjonsavtale for 2016-2020. Departementsråd Leif Forsell i Landbruks- og matdepartementet holdt et åpningsinnlegg om norsk landbruk og annonserte at Norge fortsetter å støtte det norsk-kinesiske forskningssamarbeidet. Rammen for samarbeidet er bærekraftig landbruk, god dyre- og plantehelse. Kina skal også bidra med midler til prosjektene.

Forskerne fra NIBIO og Veterinærinstituttet og avlselskapet Geno holdt flere foredrag om presisjonsjordbruk, teknologisk innovasjon, biogass og bioenergi, skogforvaltning, identifisering av plantesykdommer og avl.

Den norske delegasjonen besøkte den 6000 mål store forskningsstasjonen som HAAS driver utenfor Harbin
Den norske delegasjonen besøkte den 6000 mål store forskningsstasjonen som HAAS driver utenfor Harbin. Foto: LMD.

Inviterte det internasjonale anerkjente Veterinærinstituttet i Harbin til Norge

Administrerende direktør ved Veterinærinstituttet Gaute Lenvik peker på at alt ligger til rette for å videreutvikle samarbeidet med Kina. Det norske Veterinærinstituttet og Veterinærinstituttet i Harbin presenterte sine prosjekter innen dyrehelse under møtet. Veterinærinstituttet i Harbin hadde spesielt lagt merke til Norges arbeid innen antibiotikaresistens i husdyrproduksjonen. Departementsråd Leif Forsell inviterte instituttet i Harbin til Norge for å vise frem norsk gårdsdrift og forskningsinstituttenes arbeid.

Viderefører samarbeid med det kinesiske landbruksakademiet

Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) og det kinesiske landbruksakademiet (CAAS - Chinese Academy of Agricultural Science) undertegnet en intensjonsavtale om videre samarbeid innen landbruksforskning i 2017. Under møtet ble intensjonsavtalen fulgt opp det foreslåtte forskningsarbeidet skal foregå både via EU programmer og direkte norsk-kinesisk kontakt. Landbruksakademiet CAAS pekte på at Norge og Kina har mye å lære av hverandre, og at Norges forskningsnivå innen landbruk er godt utviklet og av høy kvalitet.

CAAS fremmet flere forslag til videre samarbeid og inviterte Norge til Kina i oktober og i mars. Tema for samarbeidet er blant annet teknologiutvikling som er knyttet til matsikkerhet, mattrygghet, og et klimasmart og bærekraftig landbruk. 

Det tette samarbeidet med CAAS og HAAS er viktig for å videreutvikle samarbeidet mellom Norge og Kina på landbruksområdet. De kinesiske partnerne har bevilget midler til samarbeidsprosjekter som starter opp i 2018.
Det tette samarbeidet med CAAS og HAAS er viktig for å videreutvikle samarbeidet mellom Norge og Kina på landbruksområdet. De kinesiske partnerne har bevilget midler til samarbeidsprosjekter som starter opp i 2018. Foto: LMD.

Intensjonsavtalen som ble inngått i 2017 ga også mulighet for at Veterinærinstituttet kan være en partner i samarbeidet. Under møtet ble forskere i CAAS og Veterinærinstituttet satt i kontakt, og det norske instituttet orienterte om sitt arbeid.  

Får innpass i det kinesiske markedet

Avlsseskalpet Geno avler fram Norsk Rødt Fe-kyr med mål om gi bonden den beste kua. Nå har avlselskapet fått innpass i det kinesiske markedet med genmaterialet. Geno har eksportert nærmere 100.000 doser oksesæd til Kina siden november i fjor. Nå er Geno i ferd med å åpne dører for ytterligere eksport. Fra kontoret på Hamar er Geno nå koblet opp til over 40 kinesiske fjøs med nytt videokonferanseutstyr. Eksperter på Hamar kan nå gi råd og veiledning direkte til kinesiske bønder om avl, inseminering, brunst og fruktbarhet.   

Geno er nå koblet opp til over 40 kinesiske fjøs. Det åpner dører for ytterligere eksport av oksesæd til Kina.
Geno er nå koblet opp til over 40 kinesiske fjøs. Videokonferansesystemet lar Geno-ekspertene veilede kinesiske bønder i fjøset når det gjelder avl, inseminering, brunst og befruktning. Det åpner dører for ytterligere eksport av oksesæd til Kina. Foto: LMD.

– Norge ligger langt framme innen bioteknologi. Kineserne har uttrykt et klart ønske om mer fremtidig samarbeid med Geno. Det gjelder både kjøp av genmateriale, men også mer kunnskapsutveksling, sier departementsråd Leif Forsell.

De 40 gårdene er tilknyttet et kinesisk statlig eid selskap, Sanyuan, som arbeider med avlsteknologi og produksjon av meieriprodukter. Geno er det første avlsselskapet som får innpass hos Sanyuan med et slikt kommunikasjonsutstyr. Genmaterialet er det første norske produktet som ble godkjent for eksport til Kina siden kontakten mellom Kina og Norge ble gjenopprettet.

- Kineserne har uttrykt et klart ønske om mer fremtidig samarbeid med Geno. Det gjelder både kjøp av genmateriale, men også mer kunnskapsutveksling, sier departementsråd Leif Forsell.
- Kineserne har uttrykt et klart ønske om mer fremtidig samarbeid med Geno. Det gjelder både kjøp av genmateriale, men også mer kunnskapsutveksling, sier departementsråd Leif Forsell. Foto: LMD.