Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Svar på spørsmål om COP25

Utenriksminister Ine Eriksen Søreides svar (på vegne av statsministeren) på et spørsmål fra Espen Barth Eide (Ap) om hvilke vurderinger som ble gjort da byrådslederen i Norges hovedstad inviterte regjeringen til samarbeid om å tilby Oslo som arrangørby for COP25.

Skriftlig spørsmål nr. 207 (2019-2020).
Datert 01.11.2019

Fra representanten Espen Barth Eide (Ap) til statsministeren (besvart av utenriksministeren): 
Hvordan vurderer statsministeren ideen om å tilby FN at Norge og Oslo overtar COP25, og hvilke vurderinger ble gjort da byrådslederen i Norges hovedstad inviterte regjeringen til samarbeid om tanken?

Utenriksministerens svar:
Det vises til spørsmål fra representanten Espen Barth Eide til statsministeren som hun har bedt meg svare på.

Den 30. oktober annonserte Chiles president at FNs klimakonferanse (COP25) ikke ville finne sted i Santiago som planlagt. Allerede dagen etter kunne eksekutivsekretæren for FNs klimakonvensjon offentliggjøre at chilenske myndigheter hadde informert henne om at Spania hadde tilbudt seg å organisere COP 25 i Madrid på opprinnelig planlagte datoer. Avtalen innebar også at Chile fortsatt overtar presidentskapet og ledelsen av COP 25. Byrået under klimakonvensjonen bestemte i et telefonmøte 1. november å takke ja til tilbudet fra Spania. 

Jeg setter pris på den interessen som ble vist av blant andre byrådslederen i Oslo for at Oslo skulle stille som arrangør. Å organisere FNs klimakonferanse er en enorm oppgave. Forhandlingene og samarbeidet under klimakonvensjonen er uten tvil en av de viktigste multilaterale prosessene i vår tid. Det er positivt at spanske myndigheter i samarbeid med chilenske myndigheter arrangerer COP25 på så kort varsel.

Fra norsk side vil vi gjøre vårt beste for å bidra til at COP25 i Madrid blir vellykket gjennom arbeidet i byrået, vår økonomiske støtte til klimakonvensjonen og selvsagt vår deltakelse i forhandlingsprosessen.   

 

Til toppen