Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Uken som var - uke 27

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet sett fra Brussel

En bil som kan bryte lydmuren, pavens millioner av følgere på Twitter, ny bruk av fotsvette i kampen mot malaria og tronskifte i Belgia er noen av sakene vi festet oss ved i uken som var.

Lukten av fotsvette kan bli et nytt våpen i kampen mot malaria skal vi tro britiske forskere. Illustrasjon: Morguefile

Det er ikke hverdagskost at Belgias konge taler til folket på tre språk i landets radio- og tv-kanaler. Det skjedde i uken som var da Kong Albert II i en alder av 79 år kunngjorde at han vil abdisere på nasjonaldagen 21. juli av hensyn til sin helse og alder og overlate tronen til sin sønn kronprins Filip. Eller Philippe som han også heter. Den vordende konge har uttalt at han vil signere nye lover med sitt franske og ikke flamske navn, siden det er dette som står i fødselsattesten.

I internettets tid, hvor de fleste ser ut til å være på sosiale medier, kan vi melde at også den katolske paven er aktiv på Twitter. I uken som kom det fram at paven har fått syv millioner følgere på Twitter etter kun tre måneder i pavestolen, men ligger fortsatt bak popstjerner som «Lady Gaga».

Et britisk team jobber for tiden med et prosjekt ved navn «Bloodhound» som skal konstruere en bil som kan kjøre i 1610 kilometer i timen. Prosjektet ventes å bli ferdig innen 2015 og det antas at bilen kommer til å slå ny fartsrekord på land.  En stab på ikke mindre enn 34 ingeniører jobber kontinuerlig med prosjektet. Bilen kan dermed bli den første som klarer å bryte lydmuren.

Krisen i eurosonen har satt sine spor ikke bare i landenes økonomi, men nå også i den anerkjente tyske ordboken «Duden». Etter at Angela Merkel har brukt ordet «shitstorm» - ansett som et vulgært ord i det engelske språk – har ordet nå blitt tatt opp i den tyske ordboken. Ordet beskriver et offentlig oppstyr og dens bruk ser ut til å ha nådd nye høyder i eurokrisen, melder BBC. Det motsatte skal visstnok være «candystorm».

For de med en spesiell interesse for sin egen hjerneaktivitet i sommervarmen, kan en nyhet i forrige uke gi grunn til jubel.  Designere i Barcelona har nemlig tilbudt sine kunder skjerf som er lagd med et eksakt bilde av ens hjerneaktivitet. Konseptet er som følger: Overfør signaler fra hjernen når du lytter til musikk til et dataprogram som igjen kobles til en strikkemaskin, melder Daily Mail.  Hvorfor har ikke noen tenkt på dette før?

Til skuffelse for noen melder samme medium at spinat ikke er like sunt for kroppen som tidligere antatt. På grunn av det høye jerninnholdet i spinat har grønnsaken populært blitt referert til som styrkende for kroppen. Nå har det kommet fram at misforståelsen skyldes en desimalfeil. Spinat inneholder 3,5 gram jern per hundre gram, i stedet for det tidligere antatte 35. Så spørs det da hvor Skipper’n fikk sine kjempemuskler fra.

Britene jubler over at de endelig tok hjem seieren i Wimbledon på søndag. Det er ikke mindre enn 77 år siden sist en brite vant herrenes singlefinale i den prestisjefylte tennisturneringen. Og nå vil en rekke britiske aviser adle Andy Murray.

Vi avslutter med nyheten om at lukten av fotsvette kan bli et nytt middel i kampen mot tropesykdommen malaria. Britiske forskere har nemlig funnet ut at malariamyggen tiltrekkes av illeluktende føtter, og nå vil man forsøke å gjenskape den karakteristiske lukten for å bruke den i såkalte myggfeller, melder nettstedet France24.

God uke!

Til toppen