Uken som var - uke 40

Et uhøytidelig skråblikk på uken som var, sett fra Brussel

OL-ilden ble tent, slukket og tent. Budsjettkrise på andre siden av Atlanteren stenger europeiske kirkegårder, strid om menn lærer å kjøre bil raskere enn kvinner og i Belgia gror det, bokstavelig talt. Det er uhøytidelige glimt inn i uken som var.

Krigskirkegård i Belgia.Illustrasjonsfoto: Rune Bjåstad

OL-ilden ble tent, slukket og tent. Budsjettkrise på andre siden av Atlanteren stenger europeiske kirkegårder, strid om menn lærer å kjøre bil raskere enn kvinner og i Belgia gror det, bokstavelig talt.  Det er uhøytidelige glimt inn i uken som var.

Det er nøyaktig fire måneder til vinter-OL i Russland, og i helgen som var dro president Vladimir Putin i gang fakkelstafetten som skal pågå i 123 dager og 65.000 kilometer som del av forberedelsene til lekene i Sochi. Litt trøbbel i starten, da en sikkerhetsvakt måtte tenne flammen med en lighter da den blåste ut like etterpå.

Russlands «anti-homlov» har skapt en del støy for arrangørene, og i uken som var skapte de offisielle antrekkene til Tysklands OL-tropp en viss oppsikt. De regnbuefargete plaggene ble av noen oppfattet som en stille protest mot den omstridte loven, men dette ble avist av den tyske olympiske komité.

Den amerikanske budsjettkrisen påfølgende permittering av tusenvis av offentlige ansatte merkes også i Europa. Det gjelder blant annet flere av de store krigskirkegårdene og minnesmerkene fra første og andre verdenskrig i blant annet Frankrike, Belgia, Storbritannia og Italia som nå er stengt på uviss tid.

Dette rammer både besøkende, lokale overnattingssteder og serveringssteder. Men de permitterte arbeiderne får trolig dagpenger da det er ansatt på lokale kontrakter og ikke amerikanske.

Napoleon er tilbake – i alle fall på lerret. Under rensingen av et maleri i New York ble det nemlig klart at dette var ekte vare signert en av Europas fremste malere på slutten av 1700-tallet, Jacques-Louis David, og ikke en kopi.

Maleriet fra 1813 viser Napoleon Bonaparte i kjent positur med høyre hånd stukket inn i frakken. Det overraskende funnet har ikke uventet gitt maleriet en kraftig verdistigning, fra 18.000 euro til 2,4 millioner euro.

I Spania har en dommer slått fast at kjøreskoler kan kreve høyere betaling fra kvinner enn menn, rett og slett fordi menn er bedre sjåfører enn kvinner. Det har naturligvis vakt både oppsikt og debatt. Det startet med en annonse i 2011 som reklamerte med at menn kunne ta så mange kjøretimer de ønsket for et fast beløpt, mens kvinner måtte punge ut med et høyere beløp.

Kjøreskolen ble ilagt en bot og svarte med å bringe saken inn for retten. Det spanske kvinneinstituttet vurderer nå å bringe saken inn for en høyre rettsinstans.

Det gror i Belgia, i alle fall i Flandern. Bokstavelig talt. Fersk statistikk viser at skogsområdene har økt med fem prosent på to år. Regionen er fotografert fra luften og deretter er alle trær høyere enn tre meter og som dekker minst et halvt hektar talt opp. Økningen til tross, miljøvernorganisasjonene er ikke fornøyd med resultatet

God uke! 

Til toppen