Uken som var – uke 2

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet, sett fra Brussel

Godt nyttår! Vi har foretatt årets første uhøytidelige skråblikk på det europeiske nyhetsbildet i uken som var. Og her er noe av det vi fant.

I byen Gent kan man plante ut sitt avdankete juletre og hente det igjen om et knapt års tid. Illustrasjon: Morguefile

Julen er definitivt over, enten man sverger til at det er 13. dag eller 20. dag knut som jager julen ut. Med den følge at ribbete juletrær kastes, brennes eller resirkuleres til kompost i fjern og nær. I den belgiske byen Gent satser man på gjenbruk. Der tilby innbyggerne å re-plante treet, merke det tydelig og hente det igjen om et knapt års tid. Gitt at man kjøpte et juletre på rot i utgangspunktet.

En annen tradisjon ved årsskiftet rundt omkring i Europa er å kaste seg uti iskaldt vann med eller uten klær på. Blant annet tok 5.500 belgiere seg en svømmetur i Nordsjøen mens dobbelt så mange fulgte med på land. I Düsseldorf hoppet 300 tyskere i Rhinen, men i motsetning til belgierne var tyskerne iført både våtdrakt og fargerike klær og fikk både medalje og noe varmt å drikke etter en 45 minutters svømmetur.

Tidligere sjef for den internasjonale romstasjonen, Chris Hadfield, ble svært populær i fjor da han la ut bilder og videoer fra rommet på sosiale medier. Mer enn enn million personer fulgte astronauten på Twitter, som blant annet var den første som tvitret fra rommet på irsk. Hadfield er blitt så populær på den grønne øyen at den syngende romfareren nå er engasjert for å profilere Irland som turistmål, ikke fraverdensrommet men på landjorden.

Før helgen omtalte et fransk kjendisblad en flere siders fotoreportasje om president François Hollandes privatliv, næmere bestemt et angivelig forhold til en fransk skuespiller. Nyheten skapte ikke bare overskrifter verden over, det markerte også på sett og et veiskille for pressen i Frankrike.

Inntil nå har det nemlig vært tradisjon for at franske medier ikke omtaler politikernes romantiske eskapader, melder nyhetstjenesten France 24 som fortsatt verken omtaler navnet på skuespilleren eller magasinet som brøt tausheten. Nytt var det også at presidenten kommenterte oppslaget med å kalle det et angrep på sin rett til privatliv og opplyste at han ikke utelukker et søksmål.

En nyhet om oljefondrike nordmenn gikk sin seiersgang i utenlandske medier i forrige uke. Den lar vi ligge. Men vi tar med en annen historie fra Norge som fikk mye omtale i helgen som var. Den handler om en frosk som frøs fast i et vann utenfor Oslo på sin jakt etter make. Fotograf Svein Nordrum skjøt blink med kameraet sitt og de unike bildene har vakt oppsikt i både Europa, USA og Kina.

Den andre mandagen i året er visstnok den verste arbeidsdagen i året. Vi ønsker derfor alle en fortsatt god og munter arbeidsuke med denne musikkvideoen som de ansatte ved verdens største bakkebaserte observatorium i Tyskland laget under en teambuilding-samling for å vise at de har det gøy på jobben når de titter på stjerner og planeter dag ut og natt inn. Eller rett og slett at de er morsomme personer og ikke nerdete astronomer og astrofysikere?

Til toppen