Historisk arkiv

Uken som var – uke 28

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Europaportalen

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet sett fra Brussel

Skrivemaskinen kan få sin renessanse, utseendet til den latviske euroen er presentert, en vampyr er muligens gravd opp i Polen og det veddes som aldri før i Storbritannia. Hva det veddes om kan du lese i vårt skråblikk på uken som var.

Her er den, den nye latviske euroen, som tas i bruk 1. januar neste når Lativa blir det 18. medlemmet av eurosonen. I forrige uke ble designet på de nye myntene presentert, samtidig som EUs finans- og økonomiministre fattet det endelige vedtaket. Myntene skal produseres i Tyskland og pregingen starter i slutten av juli.

Den gode, gamle mekaniske skrivemaskinen er på vei tilbake – i alle fall i Russland. I kjølvannet av den siste tids lekkasjer om påstått spionasje og avlytting av så vel ambassader som EU-institusjoner har byrået som er ansvarlig for sikkerheten i Kreml bestilt et ukjent antall skrivemaskiner. Formålet med å gå tilbake til papirbasert kommunikasjon er å unngå at elektronisk utstyr skal bli avlyttet. Men så vidt vi vet kan også papir deles og stjeles?

Vi forflytter oss til Polen, hvor arkeologer påstår at de har funnet graven til en mulig vampyr. Funnet ble gjort på en byggeplass syd i landet. Hodet var kappet av skjelettet og plasser ved føttene, noe som antyder at den avdøde var blitt utsatt for et henrettelsesrituale. Ifølge historikere var dette noe man risikerte i førkristen tid dersom man ble anklaget for å være vampyr.

Synger du i dusjen? Eller nynner du med når du hører en velkjent låt på radio, iTunes eller Spotify? Mange gjør det – spørsmålet er om du har kontrollen på teksten. En fersk undersøkelse viser at en tredel av spurte briter tror at Annie Lennox synger "Sweet dreams are made of cheese/Who am I to disagree?" (fasit: “Sweet dreams are made of this/…” ) i Eurythmics pop-klassiker fra 1983.

Ganske mange tror at Rihanna synger "We found Dove in a soapless place" (fasit: We found love in a hopeless place). Forståelig da at 54 prosent av de spurte oppgir at det å mistolke teksten er en kilde til frustrasjon.

Vi avslutter i Storbritannia hvor man korter ventetiden med å vedde som aldri før på hva barnet til William og Kate skal hete. Foreldrene vet ikke kjønnet på den ufødte tronarvingen, så dermed tippes det som aldri før på både pikenavn som guttenavn. Prins William har et helikopter stående klar i hagen, og fotografene har allerede stilt seg opp utenfor sykehuset.

God sommer - denne spalten er tilbake i august!