Uken som var – uke 39

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet sett fra Brussel

Spania vil tilbake i tid, Brussel ble farligere da bilene forsvant, en rev som er en hund etter golfballer og en ærlig finner av edelstener; det er noen av sakene vi bet oss merke i da vi tok et skråblikk på uken som var.

Spania vurderer å skru klokken en time tilbake, en gang for alle. Illustrasjon: Morguefile

Søndag 20. september var bilfri dag i Brussel og tusener av fastboende og tilreisende strømmet ut i gater og avenyer – på sykkel, på rulleskøyter og til fots. Man skulle tro at de eksosfrie veiene skulle bli tryggere når bilene forsvant, men den gang ei.

I forrige uke kom statistikken som slo fast at flere personer kom til skade og byens ambulanser hadde hatt langt mer å gjøre enn på en vanlig søndag. Årsaken er trolig at mange uerfarne syklister tråkket i vei da bilene forsvant. Ikke så godt at det ikke er galt for noe!

En av verdens flotteste, og trolig smaleste, art noveau-bygning er omsider solgt etter å ha vært til salgs i et par år. Hvem som har kjøpt av en av Brussels turistattraksjoner forblir ukjent til slutten av oktober. Bygningen som er tegnet av den belgiske arkitekt Gustave Strauvens er bare fire meter bred, og ble fredet I 1988.

Om noen uker skal vi skru klokken en time tilbake og gå over til vintertid i Europa. I Spania, derimot, diskuterer man nå om man skal skru klokken en time tilbake en gang for alle og følge samme tidssone som blant annet Portugal og Storbritannia. Franco skrudde klokken en time frem i 1942 for at Spania skulle ligge i samme tidssone som Tyskland. Ifølge en rapport fra en gruppe parlamentarikere vil det å skifte tidssone ha positiv effekt på befolkningens stressnivå, likestilling, familieliv og produktivitet. Men det vil trolig bety et “adios” til siestaen mitt på dagen.

En ung fjellklatrer gjorde et ganske så uvanlig funn da han besteg en topp i Mont Blanc i forrige uke: en metallboks som inneholdt smaragder, rubiner og safirer verdt nær to millioner kroner. Edelstenene stammer trolig fra et indisk passasjerfly som styrtet i de franske alpene for nesten 50 år siden. Den ærlige finneren leverte juvelene til det lokale politiet, men dersom det ikke lykkes å finne den rettmessige eieren kan det verdifulle funnet tilfalle klatreren.

Først vaske og rydde, deretter sengekos. Det er britenes prioriterte rekkefølge skal vi tro en ny undersøkelse. På spørsmål om hva de anser som viktigst for dem, svarte 36 prosent et rent og ryddig hjem mens 18 prosent av de spurte hadde sex øverst på listen. Ikke uventet var det kjønnsmessige variasjoner blant svarene, og blant annet mente hele 40 prosent av mennene at det å stryke skjorter var en typisk kvinneoppgave.

På en golfbane i Verbier i Sveits har golfspillerne fått et noe uvant problem. Det finnes det nemlig en rev som er en hund etter golfballer. Mer enn hundre golfballer skal den lure reven ha snappet med seg og gjemt på ukjent sted, ifølge BBC. Vi sier som Ylvis – what the fox?

God uke!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til toppen