Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Uken som var – uke 4

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet sett fra Brussel

Engelskmenn ble plaget av en råtten lukt fra Frankrike, en rapport hevdet at kvinner syter mer over forkjølelse enn menn en brunostbrann fikk oppmerksomhet i internasjonalemedier i uken som var.

Atomium i Brussel er kåret til et av verdens mest bisarre monumenter. (Foto: Clarita / Morguefile)

Engelskmenn ble plaget av en råtten lukt fra Frankrike, en rapport hevdet at kvinner syter mer over forkjølelse enn menn en brunostbrann fikk oppmerksomhet i internasjonalemedier i uken som var.

Engelskmenn som liker å slenge med leppa om franskmenn fikk nytt skyts i kanonene i forrige uke, da «en stank av råtne egg» kom osende fra Frankrike og over kanalen til England. Stanken kom fra en gasslekkasje i Rouen, hvor nødtelefonene ble nedringt av bekymrede franskmenn. Den råtne lukten nådde så langt som Bedfordshire, åtte mil nord for London. Ordspill om illeluktende franske oster har selvsagt florert i britisk presse siden hendelsen inntraff.

En annen hendelse som har skapt overskrifter i britisk presse er forskningsrapporten som hevder at kvinner syter mer enn menn når de er forkjølet. Den britiske undersøkelsen konkluderer med at menn opplever forkjølelse som mer plagsomt enn kvinner ettersom de har et større antall temperaturreseptorer i hjernen, men at kvinner likevel klager mer enn menn når de er forkjølet. Vi aner at det skal mer enn én slik rapport til for å ta livet av myten om sytende, syke menn.

Elbiler har vært i fokus i Brussel den siste uken, og lederen av lobbyorganisasjonen Transport & Environment Brussels, Jos Dings, er fornøyd med at EU har bestemt hvilken dings som skal brukes for å lade elbiler. EU har nemlig bestemt hvilken standard stikkontakt elbiler solgt i EU skal ha, og i den sammenheng har det blitt framlagt statistikk som viser at nordmenn ligger klart på toppen over antallet elbiler i forhold til befolkningstallet.

Store deler av Nederland ligger som kjent under havnivå, noe som fører til ekstra stor bekymring for at havnivået skal stige. Derfor forsker nederlenderne nå på muligheten for å lage flytende byer til havs, og det lages prototyper på hele nabolag som skal tåle en eventuell nederlandsk flom. Da er det bare å gå ut på verandaen og kaste loss.

Tilbake i Brussel, hvor et av Europas mest bisarre bygninger befinner seg. I alle fall dersom vi skal stole på nyhetskanalen CNN som har lagt ut en illustrert elleve-på-topp-liste på sine nettsider.  Det er selvfølgelig snakk om landemerket Atomium som ble reist i forbindelse med verdensutstillingen i 1958. 700.000 personer besøker hvert år det gigantiske jern-atomet som ble totalrenovert i 2004-05.

Utenfor Norges grenser blir vår brune geitost ofte omtalt som en eksotisk matvare. Forrige uke var det helt andre årsaker enn smak og utseende som ga brunosten oppmerksomhet i utlandet. Et parti med 27 tonn ost tok fyr inne i en tunnel og ble først slukket etter fire dager. Historien om brunostbrannen dukket opp i en rekke utenlandske medier, blant annet hos BBC.

Til toppen