Historisk arkiv

Uken som var – uke 5

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Europaportalen

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet sett fra Brussel

Jomfruelig chips ble for sterk kost i England. Amorøse apekatter lurte dyrepasserne i Antwerpen. Hva barnet kan hete, styres av hvor du er født. Mye handlet om navn i uken som var.

Jomfruelig chips ble for sterk kost i England. Amorøse apekatter lurte dyrepasserne i Antwerpen. Hva barnet kan hete, styres av hvor du er født. Mye handlet om navn i uken som var.

BBC har i uken som var satt søkelys på europeiske lands restriksjoner for hvilke navn det er tillatt å gi barn. Mens amerikanske foreldre kan gi barna sine nesten hvilke navn de vil, er reglene mye strengere i de fleste europeiske land. I Portugal er Mona Lisa forbudt, og i Tyskland er det ikke lov å kalle barn Matti fordi det fører til usikkerhet rundt barnets kjønn. I Sverige fikk derimot en familie som ønsket å gi barnet sitt navnet Metallica lov til det, men en familie som ønsket å kalle barnet sitt Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 fikk – ikke overraskende – nei fra myndighetene.

Det er ikke bare barn som navngis, i Frankrike får også kirkeklokker navn. Katedralen i Notre Dame har fått nye kirkeklokker, og den største av disse veier 6000 kilo og heter Mary. Mary erstatter en tidligere klokke i samme kirke som også het Mary, men det har tatt sin tid å få henne på plass; den tidligere Mary ble nemlig ødelagt under den franske revolusjonen.

Siden den tid har klokkene i Notre Dame vært kjent for å være de mest ustemte kirkeklokkene i Frankrike. Det var trolig en grunn til at hovedpersonen i Victor Hugos roman «Ringeren i Notre Dame» var døv.

I forrige uke ble en rekke nye matvarer lansert i norske dagligvarebutikker. Noen flopper mens andre blir folks favoritter ifølge statistikken. I England ble et nytt produkt trukket tilbake og fjernet fra hyllene i 350 sandwich-utsalg. Det var ikke smaken som skapte protester men selve navnet. Den nye chipsvarianten var nemlig oppkalt etter jomfru Maria og smaken var basert på en alkoholfri versjon av drinken Bloody Mary.

Britiske forskere har gravd opp levningene etter en pukkelrygget mann som døde etter å ha blitt slått i hodet, og det betyr trolig at man har funnet levningene etter Rikard III. Rikard III, som styrte Storbritannia fra 1483 til 1485, var den siste britiske monark som døde i kamp. Mange forskere mener han har fått en ufortjent liten plass i historien, ettersom historiene om ham ble skrevet under hans erkefiender Tudor-familiens styre av Storbritannia.

Nå som levningene hans endelig er funnet, er derimot mange forskere glade på den avdøde kongens vegne. «Dette kommer til å bli en helt ny æra for Rikard III», sier Lynda Pidgeon, leder for Richard III Society.

Vi avslutter med levende bilder av en liten hjerteknuser som kom til verden i en dyrehage i Antwerpen i uken som var. Til stor overraskelse for så vel besøkende som dyrepassere. For verken befruktning eller fødsel blant apekattene var planlagt. Snarere tvert imot, men noen ganger tar naturen regien. Den stolte mamma heter Bonny, men hva skal barnet hete?

God uke!