Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Uken som var – uke 5

Et uhøytidelig skråblikk på det europeiske nyhetsbildet, sett fra Brussel

I uken som var ble vi vitne til uvær, en kampestein som løp løpsk, en bygning som gikk i bakken med et smell og at paven fikk en snakkende papegøye.

Illustrasjonsfoto: Morguefile

Uvær har herjet over deler av Europa i uken som var og skapt flom mange steder. Mer spektakulært ble det i Nord-Italia hvor noen kampesteiner braste gjennom en gård. Til alt hell ble ingen personer skadet, men stallen var det bare pinneved igjen av da steinblokkene hadde rullet gjennom bygningen.

Et veggmaleri i en kirke i Montenegro har skapt rabalder. Årsaken er at fresken viser statsminister og kommunistleder Josip Broz Tito i det tidligere Jugoslavia brennende i helvete sammen med Karl Marx og Friedrich Engels. En kirkeleder mener at kunstneren, som er anonym, må kunne uttrykke seg fritt selv om det ikke er opp til ham å bestemme hvem som kommer til himmelen og hvem som havner i helvete.

I Frankfurt raste en 116 meter høy tårnbygning i bakken med et smell og en ikke ubetydelig røyksky. Vi iler til med å presisere at det hele var nøye planlagt. Universitetsbygningen ble revet på en kontrollert måte ved hjelp av 950 kilo eksplosiver. Om lag 30.000 mennesker fulgte den spektakulære operasjonen på betryggende avstand.

Vi meldte tidligere om at Paven i januar arrangerte et lite vellykket fredsdueslipp fra en balkong i Vatikanet, da en måke og en kråke angrep de to hvite duene som ble sluppet løs. Forrige uke hadde paven mer hell med seg da han fikk tildelt en papegøye under en audiens på Petersplassen. Papegøyen kunne selvsagt snakke og sa det italienske ordet for pave – papa. I andre Vatikan-relaterte nyheter den siste uken har paven både vært på forsiden av Rolling Stone og blitt avbildet som Superman i en grafitti nær Vatikanet.

De norske designerne Theo Tveterås og Lars Vedeler har fått internasjonal oppmerksomhet for sin utradisjonelle klokke The Durr. De to har laget et armbåndsur som mangler både tall og visere. I stedet rister «klokken» hvert femte minutt. Tanken bak designet er at eieren skal få et annet forhold til tid. Kritiske røster kaller det derimot bare en egg-timer festet til et armbånd.

Til toppen