Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Presseinformasjon

Utenriksministeren møter sin danske kollega i Tromsø

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide møter sin danske kollega, Jeppe Kofod, til samtaler i Tromsø fredag 14. august.

Kofod blir dermed utenriksministerens første internasjonale gjest siden starten på korona-krisen. Foruten politiske samtaler skal de to besøke Arktisk råds sekretariat, delta på en rundebordsamtale på Framsenteret, samt møte medlemmer av et ungdomspanel som har bidratt til regjeringens nye nordområdemelding.

Arktis og samarbeid i nord blir hovedtemaet under besøket. Dette er særlig aktuelt fordi man på dansk side nå arbeider med en «Arktis-strategi», mens vi på norsk side forbereder en ny stortingsmelding om nordområdene. Under rundebordssamtalene på Framsenteret vil representanter fra Norsk Polarinstitutt, Universitetet i Tromsø, Senter for hav og Arktis, Arctic Frontiers og Arktisk økonomisk råd delta. Samtalen vil være åpen for pressen.

For øvrig vil nordisk samarbeid, koronahåndtering, europeisk og annet internasjonalt samarbeid være blant temaene de to ministrene diskuterer. Danmark har vært en tett samarbeidspartner under hele korona-pandemien.

De to ministrene skal også på en liten seilas med fiskeskøyta Hermes. Her skal de ha en samtale med en gruppe ungdommer som har bidratt med innspill til regjeringens nye stortingsmelding om nordområdene, som er ventet lagt fram i løpet av høsten.

Foreløpig dagsorden (det kan komme endringer i planer og tidspunkter):

Kl. 10.15: Besøk til Arktisk råds sekretariat
Kl. 10.45: Rundebordssamtale: «Kunnskap i Arktis». Sted: Framsenteret. Åpent for presse
Kl. 11.45: Politiske samtaler: Arktis og samarbeid i nord.
Kl. 12.30: Samtaler med ungdomspanel. Sted: Fiskeskøyta Hermes. Åpent for presse. Her vil begge ministrene være tilgjengelige for separatintervjuer.
Kl. 14.00: Arbeidslunsj

Presse som ønsker å dekke besøket, må forhåndspåmeldes med navn, e-postadresse og telefonnummer innen onsdag 12. august kl. 14.00.

Pressekontakt: Ane Haavardsdatter Lunde, [email protected], telefon: 97 67 12 50