Historisk arkiv

Utvidet tapsfond under GIEKs garantiordning for SUS/Baltikum for fremme av norsk-russisk fiskerisamarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


1. desember 1995

Utvidet tapsfond under GIEKs garantiordning for SUS/Baltikum for fremme av Norsk-Russisk fiskerisamarbeid

Fiskerisektoren peker seg ut som et samarbeidsområde av særlig stor betydning mellom Norge og Russland. -Utviklingen av et næringssamarbeid med russerne innen fiskerisektoren har stort potensiale, sier handelsminister Grete Knudsen. Regjeringen har i Stortingsproposisjonen om salderingen av statsbudsjettet for 1996 foreslått at bevilgningen til tapsfond under Garanti-Instituttet for Eksportkreditts (GIEKs) garantiordning for SUS-landene og Baltikum økes med 50 mill. kroner, til totalt 100 mill. kroner. Den økte bevilgningen er ment å bidra til å fremme norsk-russisk næringssamarbeid innen fiskerisektoren, og sikre norsk deltagelse i utviklingen av russisk fiskerinæring.

Større norske industribedrifter engasjerer seg stadig mer aktivt i samarbeidstiltak i Russland, spesielt rettet mot deltagelse i fornyelsen og utviklingen av den nordvest-russiske fiskeflåte.

Mangel på egenkapital og lånemuligheter i Russland vanskeliggjør finansieringen av interessante prosjekter. Derfor er råstoffleveranser av russisk fisk til den nordnorske foredlingsindustrien en aktuell finansieringsløsning. Samtidig er import av russisk råstoff med på å sikre drift og sysselsetting i den norske fiskeindustri.

Et slikt samarbeidsmønster krever langsiktige leveringsavtaler mellom norske fiskeindustribedrifter og russiske rederier/fartøy. Regjeringen ønsker gjennom forslaget om økt bevilgning til tapsfondet under SUS/Baltikum-ordningen å gi økte muligheter for statlig garantidekning. Dette vil bidra til tryggere og mer stabile driftsbetingelser for de norske industribedriftene som engasjerer seg i denne type norsk-russisk næringssamarbeid.

-En utvidelse av tapsfondet er nødvendig for å iverksette et fiskeripolitisk samarbeid som foreslått, sier Handelsminsteren. Hun tilføyer at Regjeringen vil ta initiativ overfor russiske myndigheter for å utvikle gode og langsiktige samarbeidsløsninger. -Det er nå opp til bedriftene å satse aktivt og benytte seg av de nye mulighetene, sier Handelsministeren.


Lagt inn 6 desember 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen