Historisk arkiv

Våpenbistand til Baltisk fredsbevarende bataljon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Forsvarsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Forsvarsdepartementet

Nr. 096/95
Dato: 07.12.95

Våpenbistand til Baltisk fredsbevarende bataljon

Regjeringen har besluttet å åpne for en begrenset våpenbistand til Den baltiske fredsbevarende bataljon (BALTBAT). Den baltiske bataljonen skulle i utgangspunktet benytte egne våpen, men det er oppdaget vesentlige mangler ved disse. En begrenset anskaffelse av våpen er derfor nødvendig for å sikre at bataljonen er operativ. Etableringen av BALTBAT er et resultat av NATOs Partnerskap for fred-program.

Leveransen innebærer ingen generell åpning for eksport av våpen og militært utstyr til de baltiske stater, og leveransen er forbeholdt BALTBAT.

Foruten Norge vil også Danmark, Sverige, Tyskland, Storbritannia, Nederland og USA yte våpenbistand til bataljonen. Norge vil bidra med 344 nærpanservåpen av typen M 72 og 5 sett med tilhørende øvingsmateriell til disse. Våpnene skal tas fra Hærens materiellagre, som vil erstattes med nye våpen fra Raufoss Technology AS. Kostnadene ved innkjøp av våpnene er ca 1.5 mill kr og vil dekkes over forsvarsbudsjettet. Det er få vedlikeholdsutgifter forbundet med våpnene.

Det norske bidraget leveres under forutsetning av at mottakerlandene forplikter seg til ikke å selge våpnene videre, gir garantier om at utstyret er forbeholdt BALTBAT og at det utarbeides kontrollrutiner for å hindre at våpnene kommer på avveie.

Opplæringen av den baltiske bataljonen foregår i tre faser. Første fase omfatter deltakelse av baltiske offiserer på nordiske FN-kurs. Annen fase omfatter opplæring av et infanterikompani fra hver av de tre baltiske statene (Estland, Latvia og Litauen). I tredje og siste fase vil et logistikk- og stabskompani bli etablert sammen med et bataljonshovedkvarter i Baltikum.

Norge bidrar med flere instruktører ved utdanningen av bataljonen, og vil dessuten inneha sjefsstillingen i den nordiske FN-opplæringsgruppen. Norge vil også utarbeide opplæringsprogrammet for den tredje fasen.


Lagt inn 8 desember 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen