Vil ha plastfritt hav

– Verden trenger en nullvisjon for plastavfall i havet, sa klima- og miljøminister Vidar Helgesen på havkonferansen Our Ocean på Malta 6. oktober. På konferansen, som i år var arrangert av EU, deltok også EU-kommissær Karmenu Vella og USAs tidligere utenriksminister John Kerry.

''
Klima- og miljøminister Vidar Helgesen holder innlegg under havkonferansen Our Ocean på Malta. Foto: KLD

Our Ocean var et initiativ fra USAs tidligere utenriksminister John Kerry, og har utviklet seg til å bli et sentralt møtested for alle som arbeider med å beskytte havområdene. Årets konferanse var den fjerde i rekken, med deltakere fra regjeringer, privat næringsliv og organisasjoner. 

Blant andre deltok en lang rekker fiskeri- og utenriksministre, EUs utenrikssjef Federica Mogherini og Storbritannias prins Charles.

''
Helgesen sammen med EUs havkommisær Karmenu Vella. Foto: KLD

Norge må lede an

Norge er vertskap for Our Ocean i 2019 og klima- og miljøminister Vidar Helgesen deltok i det avsluttende panelet sammen med moderator John Kerry og representanter fra de andre formannskapslandene.

Helgesen la spesielt vekt på Norges innsats i kampen mot marin forsøpling.

– Verden trenger en nullvisjon for plastavfall i havet, sa statsråden i sitt innlegg.

''
Mange bet seg merke i Helgesens karakteristikk av plastsøppel som moderne sjøuhyrer. Foto: EU-delegasjonen / Twitter

– Havet er en kilde til enorm rikdom hvis vi forvalter det riktig. I dag er klimaendringer, forsuring, forsøpling og overfiske noen av truslene mot havmiljøet. Det er viktig for Norge som en stor havnasjon å bidra til å styrke bærekraftig forvaltning av hav internasjonalt, sier Helgesen.

Se opptak fra konferansen.

Del Helgesens sitat på Twitter.

 

Til toppen