Historisk arkiv

Åpning av kompetansedatabasen for kvinner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Arbeids- og administrasjonsminister Laila Dåvøy

Åpning av kompetansedatabasen for kvinner

Oslo, 17. juni 1999

Da er turen kommet til meg! Jeg har lenge sett fram til denne dagen. Jeg gleder meg til å ta kompetansedatabasen i bruk for å søke etter kvinnekandidater, både til lederstillinger i staten og til statlige råd, styrer og utvalg. Som det står på invitasjonen fra Kompetansesenteret : Nå er det ingen unnskyldning lenger til å hevde at man ikke finner kompetente kvinner! Og den oppfordringer går til ledere i både statlig,- kommunal- og privat sektor.

Som noen av dere vet, var det representanter i mitt departement, Arbeids-og administrasjonsdepartementet, som seinhøstes 1996 fikk ideen til en kvinnedatabase, hvor navn på kompetente kvinner kunne hentes ut for å skaffe kandidater til bla topplederstillinger i staten. Ideen ble drøftet med den administrative ledelsen i alle departementene, og vi fikk tilslutning til den. I AAD ble satsingen på en kvinnedatabase vurdert å være et av flere viktige tiltak i prosjektet «Kvinne, kvalitet og kompetanse i staten», der målsettingen som kjent er å øke andelen kvinner i alle statlige lederstillinger.

I 1997 fikk det nyopprettede Kompetansesenteret for likestilling i oppdrag fra AAD å utrede saken. Resultatet som vi kom fram til, ble en database som går langt bredere ut enn til bare staten. Databasen skal være et verktøy for alle som hevder at de leter, men ikke finner -kvinner. Ledere i privat næringsliv, ledere i stat og kommune, journalister, organisasjoner, i hele landet kan nå bruke databasen.

Navn på kvinner fra Nærings- og handelsdepartementets styredatabase og NRKs kvinneregister er innlemmet i kvinnebasen i den forstand at de er blitt forespurt om de vil stå i den nye kvinnebasen. I tillegg er det sendt forespørsler til kvinner gjennom ulike nettverk. Og som kompetansesenterets direktør Ingunn Yssen allerede har sagt, strømmer det kvinnene til fra hele landet og alle sektorer. Kvinner er åpenbart lei av ikke å finnes! Det er i hvert fall hva mange av dem selv har gitt uttrykk for når de registrerer seg hos Likestillingssenteret.

Databasen er i seg selv ikke noe mål, men et virkemiddel. Målet er å få flere kvinner inn i ledende stillinger og styrer, råd og utvalg i stat, kommune og i små så vel som store bedrifter i det private næringsliv, men også som foredragsholdere, intervjuobjekter osv. Det moderne samfunnet krever mangfold både når det gjelder kjønn, utdanning, erfaring og alder for å nevne noe. Databasen som åpnes her i dag, viser at kvinner utgjør minst halvparten av det vi trenger.

Vi er stolte over at det er inngått en samarbeidsavtale med Kilden, Forskningsrådets informasjons - og dokumentasjonssenter for kvinne - og kjønnsforskning. Deres forskerbase omfatter kvinnelige forskere på universitetene, høgskoler, institutter og andre kvinner med faglig kompetanse. Med et slikt utgangspunkt finnes en enorm mengde med kompetanse inne i forskerbasen, også kompetanse som få i utgangspunktet har. Eller hva synes dere om kompetanse på partikkelteknologi? En kvinne med denne kompetansen er inne i databasen. Bare sjekk!

Dette samarbeidet har gitt oss en unik database, i det vi som brukere får tilgang til to databaser selv om vi som brukere opplever det som en. Det er en seier i seg selv at man legger «kjepphester» til side og samarbeider slik som i dette tilfellet. Kanskje er det en så praktisk tilnærming nettopp fordi det er kvinner som har bygget opp begge databasene. Det blir billigere og bedre, men viktigst av alt, det gir en enestående tilgang på kvinners kunnskap, ekspertise og erfaring - til bruk i mange sammenhenger og til mange formål.

En database som den vi nå er i ferd med å åpne i dag, blir aldri ferdig. Rett og slett fordi det kommer stadig nye kvinner til, unge kvinner med høy utdanning og kvinner med kompetanse i form av praktisk erfaring og spesiell kunnskap. Mange kvinner har dessuten ennå ikke rukket å registrere seg. Noen fordi de er for beskjedne, noen fordi de har for mye å gjøre og noen fordi de ikke har blitt bevisst databasens eksistens- denne databasen er jo på mange måter bygget opp på rekordtid. Likevel er den i dag ferdig til å åpnes. Det betyr at vi fra i dag ikke lenger venter å høre at kvinner ikke finnes. Selv har jeg tidligere sagt at jeg alltid vil gå inn i databasen når nye ledere skal rekrutteres, eller jeg trenger kompetente personer til styrer, råd og utvalg.

Derfor til ledere i det private næringsliv, i stat og kommune - til alle dere journalister som stadig sier dere leter, at dere har vært på jakt etter kvinner - nå er det ingen unnskyldning lenger. Kvinnene finnes i databasen og her i salen i dag.

Det er en glede å få presentere et skjønnsomt utvalg av kvinner fra databasen, som representerer en bred kompetanse, men som kanskje ikke er så godt kjent.

Presentasjon av et visst antall kvinner i salen……….

Og med dette åpner jeg databasen - og ønsker oss alle lykke til med bruken!

Presentasjon av syv (åtte) ulike kvinner til åpningen av kompetansedatabase for kvinner:

Eli Telhaug er født 1962 og er i dag ekspedisjonssjef i Finansdepartementet. Hun er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole. Foruten en oppadstigende karriere i Finansdepartementet (startet som konsulent i 1987) har hun vært utenlands i to korte perioder; som offentlig tjenestemann(!) ved EU-kommisjonen og som ambassaderåd ved Norges EU-delegasjon i Brussel. I tillegg har hun vært ved Statsministerens kontor som rådgiver. Per dags dato sitter hun som medlem av Børsrådet og som medlem av representantskapet for Verdipapirsentralen.

Anne Werner er født i 1968 og utdannet cand.polit. med hovedfag i sosiologi fra Universitetet i Oslo. Hun er nå doktorgradsstipendiat ved Institutt for allmennmedisin og samfunnsmedisinske fag. Hennes forskningsfokus har vært kvinnehelse, seksualitet og arbeidsliv, blant annet i prosjekter som "Kvinner i militæret" og "Kvinner med kroniske muskelsmerter, såkalte ubestemte og diffuse lidelser". En fellesnevner for prosjektene er samfunnets forestillinger om disse kvinnene og hva kvinnene selv gjør for å bli tatt på alvor. Werner har i tillegg arbeidet med kjønn, seksualietet og andre verdenskrig, med fokus på tyskertøsene.

Anne Karin Kolstad er født i 1961 og har lang erfaring fra idrettens verden. Hun er nå generalsekretær i Norges Snowboardforbund hvor hun har vært siden 1998. I løpet av sin karriere har hun rukket å være innom som daglig leder av Sentrumsløpet i Oslo, hun har hatt verv i Skeid Fotball og jobbet som markedskonsulent i Vålerenga Fotball. Hun har hatt en sentral rolle i flere ulike arrangementer, slik som Jentejoggen på Lillestrøm og Oslo Idrettsfestival. Det bør også nevnes at hun fra 1995 til 1998 var innsamlingssjef for Kirkens Bymisjon.

Kari Nyheim Solbrække er født i 1963, sosiolog og forsker ved Senter for kvinneforskning, Universitetet i Oslo. Hun har nettopp avsluttet et flerårig forskningsprosjekt kalt "Arbeidsmiljø og helse for kvinnelige kontoransatte", finansiert av Næringslivets Hovedorganisasjon. Prosjektet var et ledd i en helseforebyggende strategi rettet mot belastningslidelser i arbeidslivet, og hadde til hensikt å utvikle arbeidsmiljøet for kvinnelige kontorfunksjonærer. Nå arbeider hun med forskningsprosjektet "Kjønn og kompetanse i den moderne arbeidsorganisasjonen" og skal jobbe videre med samme tema i et prosjekt med fokus på reklamebransjen.

Hanne Haavind er født i 1945, er professor i psykologi ved Universitetet i Oslo. I tillegg er hun forskningsleder for barnevernforskning på Norsk institutt for oppvekst, velferd og aldring. Hennes forskningsinteresser omfatter hverdagsliv, forholdet mellom kvinner og menn, barns oppvekst og utvikling, kvinners utviklingsmuligheter, psykoterapi med barn og familie og forståelser av kjønn i kulturen, i vitenskapen og i klinisk psykologisk virksomhet. Hun har en omfattende vitenskapelig produksjon å vise til. Hanne Haavind er en av nestorene innenfor norsk kvinne- og kjønnsforskning.

Åse Aulie Michelet, født 1952, er utdannet cand.pharm. fra Universitetet i Oslo. Hun startet sin karriere som forsker på samme sted, men gikk over til det private næringsliv i 1979. Hun er nåværende produksjonsdirektør i Nycomed Amersham og administrerende direktør i Nycomed Imaging AS. I tillegg har hun en rekke styreverv innenfor Nycomed konsernet. Hun har hatt lederansvar siden 1984. Fra 1997 har hun ledet et internasjonalt team med engelske, amerikanske og norske deltakere, og hun har nå ansvar for all produksjon globalt (ca. 1500 ansatte). Ansvar for ca 800 personer i Norge.

Elisabeth Brochmann, direktør på Hotel Continental (ettersender mer informasjon i morgen).

Lagt inn 17. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen