Historisk arkiv

Plikt og rett på nett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Arbeids- og administrasjonsminister Laila Dåvøy

«Plikt og rett på nett»

Åpning av seminaret med dette tema, Oslo 15. april 1999

Jeg har fått gleden av å åpne dette seminaret som blir arrangert i fellesskap av Avdeling for forvaltningsinformatikk ved Universitetet i Oslo, Statens informasjonstjeneste og Arbeids- og administrasjonsdepartementet.

Begrunnelsen for at Arbeids- og administrasjonsdepartementet har ønsket å arrangere dette seminaret er at vi arbeider for at stadig mer av den offentlige saksbehandlingen og kommunikasjonen mellom offentlige forvaltningsorganer og mellom det offentlige og næringsliv, organisasjoner og allmennheten, skal kunne skje elektronisk.

Vi ser seminaret som et stimuleringstiltak for å bidra til at statlige virksomheter anvender nettet på en formålstjenlig måte. Seminaret er dessuten en oppfølger av seminaret "Kan Internett bidra til en mer brukerorientert forvaltning?" som ble arrangert i november i fjor. Vi tar også sikte på å arrangere flere seminarer relatert til dette temaet i fremtiden.

Den overordnede rammen for seminaret er uttrykt i det politiske grunnlaget for Regjeringen, der det heter at " Brukerne skal settes i sentrum i offentlig sektor og det skal settes målbare krav til tjenestene." Det står videre at vi " vil bruke informasjons- og kommunikasjonsteknologi til å fornye, forbedre og modernisere alle sider ved den offentlige sektor."

Regjeringens mål er en mer tilgjengelig, mer helhetlig og mer effektiv forvaltning. For å nå disse målene må forvaltningen til enhver tid ligge langt framme når det gjelder å utnytte mulighetene teknologien gir.

Samtidig er det viktig å påpeke at elektronisk formidling av offentlig informasjon ikke er et mål i seg selv, men et middel til en bedre og mer brukervennlig offentlige informasjon.

Imidlertid må vi hele tiden ha et blikk på konsekvensene og aktivt ivareta og videreutvikle det felles verdigrunnlaget som forvaltningen bygger på. Ut fra dette må en også ta hensyn til de brukerne som enda ikke eller kanskje aldri, vil ha tilgang til de nye mulighetene.

På den annen side kan det å utnytte nettet som kanal for spredning av informasjon og tjenester fra det offentlige, indirekte også være til nytte for de som ikke er knyttet til nettet. Tilgang til nyttige tjenester på nettet vil være et godt verktøy for de som skal betjene brukerne og derved gjøre de i stand til å yte bedre tjenester. Og ved at stadig flere av brukerne kan betjene seg selv, blir det flere ressurser igjen til de som ønsker hjelp på annet vis.

I den nylig publiserte handlingsplanen for tverrsektoriell IT-utvikling i statsforvaltningen, med tittelen « Elektronisk forvaltning» er det nedfelt en visjon som sier at

«Informasjonstjenester på Internett skal være et av virkemidlene for å realisere målet om en åpen, tilgjengelig og effektiv forvaltning, ved at brukerne får tilgang til offentlig informasjon, innsyn i forvaltningens arbeid og dialog med det offentlige på en helhetlig, enkel og brukerorientert måte.» Det sies videre at informasjonstjenestene skal bygge på prinsippene i den statlige informasjonspolitikken, hvor hovedmålene er å:

  • sikre den enkelte innbygger og virksomhet reell tilgang til informasjon om det offentliges aktiviteter
  • sikre den enkelte innbygger informasjon om sine rettigheter, plikter og muligheter
  • sikre lik og alminnelig tilgang til å delta aktivt i den demokratiske prosessen

I løpet av dagen skal blant annet spørsmålet om hvordan lover og forskrifter bør og kan formidles til et bredere lag av befolkningen belyses.

Ved formidling av denne typen informasjon over Internett er det særlig viktig å legge vekt på at det skjer på måter som er fullt forsvarlige både juridisk og informasjonsfaglig. Seminaret skal bidra til å sette fokus på muligheter og erfaringer fra flere statlige virksomheter.

Brukt på en hensiktsmessig måte kan IT være et velegnet verktøy for å styrke demokratiet. Et levende og desentralisert demokrati forutsetter blant annet at informasjon om den enkeltes rettigheter og plikter er tilgjengelig.

I prinsippet om aktiv informasjon i den statlige informasjonspolitikken er det uttrykt en hovedregel om at terskelen for egeninnsats for å tilegne seg informasjon fra en offentlig etat skal være lavest for ressurssvake brukere, spesielt når det dreier seg om plikt- og rettighetsinformasjon. I tråd med dette bør i prinsippet all offentlig produsert rettskildeinformasjon være gratis tilgjengelig for alle.

Enkel tilgang til rettskildeinformasjon vil styrke den enkeltes rettsikkerhet og er samtidig et virkemiddel for å realisere en moderne elektronisk forvaltning og et enklere Norge.

Dagens ordning har dessverre enkelte sider som ikke tjener til å realisere verken statens mål for informasjonspolitikken, eller ønsket om en kostnadseffektiv statsforvaltning, blant annet fordi dagens bruk begrenses av brukerbetaling og abonnementsordninger.

Med dette som utgangspunkt har AAD etter drøftelser i Regjeringen nedsatt en arbeidsgruppe som skal vurdere dagens presentasjon og tilgang til grunnleggende plikt- og rettighetsinformasjon. Siktemålet er å gi publikum, næringsliv og forvaltningen tilgang til et helhetlig informasjonssystem på nettet. På den måten setter vi brukerne og deres behov i sentrum og samtidig bidrar vi til en bedre og mer effektiv offentlig forvaltning.

For å ivareta rettssikkerhetshensyn, bidra til en kostnadseffektiv og kvalitetsorientert forvaltning og for å styrke den demokratiske prosessen, bør informasjonen være lett tilgjengelig, brukervennlig og pålitelig. Internett gir mulighet for å presentere rettskildeinformasjon på både en brukervennlig og kostnadseffektiv måte. Bruken av systemet bør ikke begrenses av økonomiske årsaker.

Arbeidsgruppa ledes av AAD og består av representanter fra JD, FIN, NHD, NHO, LO, Advokatforeningen, Statens informasjonstjeneste, Forbrukerrådet og Universitetet i Oslo (v/Juridisk fakultet).

Jeg går ikke inn på detaljene i arbeidsgruppens mandat, men kan fortelle at de skal levere foreløpige konklusjoner innen 01.07.99. I grove trekk er de er bedt om at rapporten skal inneholde:

  • En vurdering av dagens løsning
  • Forslag til alternativ(e) løsning(er) og kostnader i tilknytning til disse
  • Forslag til alternative finansieringsmodeller hvorav minst en ikke skal innebære brukerbetaling og en alternativ modell som ikke skal føre til merutgifter for det offentlige i forhold til dagens løsning
  • Anbefalinger med hensyn til hva som eventuelt bør utredes videre.

Gruppen skal ha sitt første møte i morgen. Jeg håper at dagens seminar vil gi mange gode innspill til gruppens arbeid, og selvfølgelig at seminaret vil virke inspirerende og klargjørende for alle deltakerne slik at de vil benytte nettet som en kanal til å formidle plikt- og rettighetsinformasjon.

Ha godt seminar!

Lagt inn 20.april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen