Historisk arkiv

Trygg oppvekst sikrer barna

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr. 98102
Dato 08.12.98

Trygg oppvekst sikrer barna

- En trygg oppvekst med stabilitet og omsorg er grunnleggende for å sikre barns helse. Familien er det grunnleggende element i en slik trygghet. Det offentlige må støtte familien gjennom ulike tiltak, og ved å sikre barn og unge mulighet til medvirkning, understreker barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland i sitt inspill til konferansen BARNforum i Stockholm tirsdag.

BARNforum er en unik konferanse ved at 50 ungdomsrepresentanter fra Russland, Baltikum og de nordiske landene kommer i direkte drøfting med regjeringsrepresentanter og parlamentarikere fra alle de ni landene, i tillegg til internasjonale eksperter og organisasjoner. Konferansen arrangeres av Nordisk Råd, i samarbeid med Unicef. Hensikten er å drøfte samarbeid om tiltak som styrker barn og unges situasjon i Østersjølandene. Den er et ledd i Nordisk Råds prioritering av barn og unge i samarbeidet med nærområdet.

Valgerd Svarstad Haugland ble forhindret fra å delta på konferansen, og statsrådens innspill ble derfor presentert av politisk rådgiver Inge Takle Mæstad.

På konferansen viste Takle Mæstad til de norske erfaringene med permisjons- og støtteordninger for barnefamiliene, og til det målrettede arbeidet for å styrke barn og unges oppvekstmiljø. Han trakk også fram det norske familieveiledningsprogrammet.

- Økt innsats for å forbedre barns helse og miljø krever et bredt samarbeid mellom familiene, offentlige myndigheter, barnehager, skoler og frivillige organisasjoner. I tillegg må barn og unge selv sikres mulighet til medinnflytelse i saker som angår dem, understreket Takle Mæstad og viste til erfaringene med barnas talsperson og barns medvirkning i norske kommuner.

I debatten under konferansen fikk Norge ros for prioritering av arbeidet med barn, unge og familiesaker i et eget departement, og for arbeidet med barn og unges medinnflytelse i kommunene. Et tilbakevendende tema i debatten om miljø og barns helse var mulige tiltak lokalt og regionalt for å sikre et mer barnevennlig samfunn - og for å øke barn og unges medinnflytelse på sin egen situasjon i de ulike landene.


Kontakt: Informasjonssekretariatet 22 24 24 07

Lagt inn 9. desember 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen