Historisk arkiv

Brev til samtlige departementer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Innføring av nytt system for føringen av det sentrale statsregnskapet i Finansdepartementet

Til
samtlige departementer og
statsministerens kontor

Vår ref 98/9260 C TS/AUl
Dato 23.11.1998

Innføring av nytt system for føringen av det sentrale statsregnskapet i Finansdepartementet

Det vises til § 14.2 i økonomireglementet for staten med bestemmelser om at regnskapsførerne skal avlegge periodiske rapporter til det sentrale statsregnskapet. Rapporteringen er nærmere beskrevet i de funksjonelle krav til økonomireglementet (kap 4.3).

Økonomiregelverket legger til grunn at regnskapsførerne skal sende elektroniske regnskapsrapporter for månedlige perioder og rapportere sum av siste periodes transaksjoner etter kontantprinsippet. Dette forutsetter innføring av nytt sentralt system i Finansdepartementet og tilsvarende nye løsninger hos regnskapsførerne. Finansdepartementet vil derfor i løpet av 1999 sette i produksjon et nytt system for mottak av elektroniske regnskapsrapporter og føring av det sentrale statsregnskapet, jf omtale i Gul bok for 1999. Kun et fåtall regnskapsførere vil imidlertid kunne rapportere elektronisk til Finansdepartementet i løpet av 1999. I tillegg vil et stort antall regnskapsførere benytte økonomisystemer i 1999 som ikke vil kunne oppfylle kravene om månedlig rapporteringsperiode og rapportering av periodens inn- og utbetalinger.

Finansdepartementet legger vekt på å redusere risikoen ved innføringen av nytt sentralt system. Blant annet må en kunne gå tilbake til det gamle systemet om nødvendig. Inntil videre beholdes nåværende rapporteringshyppighet i hele 1999, og det skal fortsatt rapporteres akkumulerte regnskapstall. Overgang til månedlig rapporteringsperiode og regnskapstall per periode utsettes derfor inntil videre.

Finansdepartementet legger til rette for å kunne motta rapportene fra regnskapsførerne på papir som før. Virksomheter med mulighet for elektronisk innsending av regnskapsrapporter og bestillinger og mottak av elektronisk avstemmingsrapport, kan ta dette i bruk. Dette gir en gradvis opptrapping og overgang til elektronisk rapportering og reduserer risikoen for omfattende feilsituasjoner. Det understrekes at regnskapsførere som har rapportert inn elektronisk til det gamle systemet, ikke kan nytte samme elektroniske rapporteringsmåte ved oppstart av det nye systemet.

Regnskapsførere som har systemløsninger som gjør det mulig å rapportere elektronisk ved oppstart av nytt sentralt system, bes ta kontakt med Finansdepartementet for nærmere avtale av nødvendig testing mv. Kontaktperson i departementet er rådgiver Torstein Sørbotten på tlf 22 24 41 42.

Planen er at Finansdepartementet vil registrere regnskapsrapportene for andre periode 1999 som gjelder perioden fra og med 1. januar til og med 30. april 1999 og følgende perioder, i det nye sentrale systemet.

Finansdepartementet ber departementene orientere sine regnskapsførere.

Med hilsen

Arnt Kamperud e.f.
avdelingsdirektør
Torstein Sørbotten
rådgiver
Lagt inn 1.desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen